Årets första varmbänk

Planterat, sått, inpackat och klart! Med tanke på att det ska bli -11 grader i natt så känns det extra fint med inpackningen. Men jag kanske ska börja från början.

I höstas la jag upp en ca 40 cm hög limpa av utgödslad halmbädd från getterna på gräsmattan. Då hade jag ingen tanke på att göra en varmbädd, bara ett nytt land. Jag brukar göra mina land på det sättet. Tidigt i vintras när det hade varit riktigt kallt en period märkte jag att limpan inte var frusen alls fast tjälen i jorden var djup på andra ställen. Aha, här ska jag bygga en varmbänk!

varmbänkLägg märke till att det ser ut som vår ute!

Brädor, skruvdragare, reglar och skruv… ett par dagar senare var bänken klar att placeras runt omkring limpan. Kaninernas burar behövde gödslas ur, getternas hus behövde verkligen tömmas och halmas på nytt och hönsen behövde sannerligen ett nytt och fräscht golv. Dessutom behövde kisshinken i utedasset tömmas. Ner i lådan med rubbet! Detta blev några dagsverken till men det skulle ju ändå göras och jag gillar verkligen inte idén att köra allt med skottkärra till gödselstacken, för att i framtiden köra det till något annat ställe. Nej, jag vill använda min tid bättre och det här kändes kanon! En massa bra och nödvändiga saker gjorda på en gång och tillsammans blev allihop en stor, fin och varm bänk att odla tidiga grönsaker i. Den 3 februari promenerade jag runt på varmbänken tills den var lagom tät, vattnade med varmvatten och satte i termometern.

utplantering av sallatRedan den 7 februari var bänken 68 grader och härligt ångande och sen vände den neråt igen. I dag, den 16 februari, la jag på en dryg decimeter jord och planterade ut övervintrade sallatsplantor och sådde morötter, rädisor, rucola, spenat och salladslök.

sådd i varmbänk1Just i natt ska det bli – 11 grader men jag är inte orolig för mina plantor. De står på undervärme och över sig har de först glas…

glas2…sen två lager 3-skikts bubbelplast…

bubbelplast …och överst en fyrdubbel odlingsduk. Den är mörk så den släpper inte in något ljus men å andra sidan ska den bara ligga på i natt som extra täcke.

täckeSer ni snön? Marken är kall och hård efter en kylig period men i varmbänken sprudlar det snart av liv.

Å, vad sugen jag är på krispiga rädisor. Kanske, kanske kan jag skörda de första redan om en månad!

Det här inlägget postades i Varmbänk. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Årets första varmbänk

 1. Lanthushållet skriver:

  Åh vilken härlig läsning! 🙂
  Vart får du tag på din bubbelplast? Det ser ut att vara en lite grövre variant med större bubblor.

  • Monika Hulthe skriver:

   Kul att höra! Det stämmer att min bubbelplast är grövre. Den har 3-skikt och används för isolering av växthusväggar och har 2 års UV-stabilisering. Men man kan förstås använda den till annat. Den är köpt hos Olssons Frö.

 2. Inger skriver:

  Oj vad mycket det skrivs om varmbänk i år. Jag blir också sugen och kanske kan jag få till något med hjälp av marsvinsströ och löv.
  En fråga: det ser ut som om du inte isolerat kanterna på bänken, stämmer det?

  • Monika Hulthe skriver:

   Det stämmer fint. Väggarna är inte isolerade. Det gör förstås kylan utifrån kan göra processen långsammare och att värmen inte stannar lika länge. Jag tänkte inte på att isolera, så enkelt är det 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *