Blomkålstider

Vi har passerat den tidiga broccolotiden och går nu in i blomkålsperioden. Jag har bara odlat blomkål enstaka gånger i mitt liv och det har för det mesta gått bra. I år händer det däremot underliga saker. Fyra sorter finns i min kålgård och tidigast av alla var All The Year Round som redan är uppäten. Mestadels wookad med lök och curry eller andra orientaliska kryddblandningar som jag tycker passar bra till blomkål men någon hamnade också i en mjölksyrning med lite annat smågott, som jag skrev om sist.

Nästa sort som blev skördeklar var Snowball. Dessa båda sorter råkade ut för lite missöden i form av märkliga huvuden. All The Year Round skördades redan i slutet av juni. Huvudena känns lite glesa och inte alls så fina som på ett ”köpehuvud”.

Därefter kom Snowball i början av juli och där var huvudena ännu glesare och ett såg ut så här!

snowballDet smakade något beskt och såg mer ut som en blandning av broccoli och blomkål men utan att för den skull se ut som en broccolo, som ju är just en sådan korsning.

Jag konsulterade Runåbergs Fröers hemsida som är en stor källa till kunskap och hittade det här:

Blomkålen vill växa jämnt. Helst i en mullrik lättlera utan avbrott av torka, hetta eller näringsbrist. Då kan huvudbildningen utebli. Eller det kan bli ludet, blad kan växa genom huvudet eller ge alltför tidiga små huvuden som snabbt går i blom.

Någon mullrik lättlera har jag inte men däremot en riktigt bra jord, så näringsbrist är inte problemet. Däremot har det varit stekhett och torrt så det dammat under huvudbildningen och jag har inte varit noga med att vattna. En snöfri vinter och ytterst lite regn under vår och försommar har gjort att jorden är riktigt torr på djupet, så där har vi nog problemet.

Sista veckorna har det kommit några skurar då och då och de senare sorterna ser riktigt fina ut, för att inte tala om fantastiska, som Di Sicilia Violetto som jag skördade igår. Mild och söt och helt enkelt underbar!

di sicilia violettoJust det här huvudet hamnade i frysen, oförvällt i buketter.

Nästa sort som är på gång är den lite senare Tabiro som ser sådär perfekt ut som en ganska oerfaren blomkålsodlare som jag kan känna mej riktigt stolt över. Den är inte klar än och jag väntar med spänning på hur stor den blir. Just nu är den som en grapefrukt ungefär.

blomkål tabiroMina djur har bidragit med gödsel, jag med arbete och vädret med vatten – ett utmärkt samarbete!

Att ha ett särskilt projekt per år som årets kålprojekt, gör att jag  fokuserar lite extra på vad som händer i det landet och jag lär mej en hel del. Jag föredrar till exempel att ha flera sorter och få plantor av varje sort för att få en utdragen skörd i stället för att få en stor skörd av en sort och frysa in det mesta. En rationell odlare har jag aldrig varit och kommer inte att bli heller. Förvisso är jag självhushållare och odlar för hela årets behov men det mesta vill jag äta så färskt som möjligt.

Glöm inte vattna blomkålen!

Tidigare inlägg om Kålexperiment 2016
Vi äter kål! – 3 juli
Hur går det för kålen – 28 maj
Experiment med kål – 25 mars

Det här inlägget postades i Kål, Kålexperiment 2016, Ta tillvara skörden. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *