Effektiv köksträdgård – 3 mars

Nu har jag funderat ut var jag ska ha min köksträdgård, enligt Peter Norris idé som jag skrev om i ”Massor av grönsaker på liten yta” häromdagen. Jag har ett land som passar bra om jag delar upp det lite. Mina bäddar kommer att bli 1,2 x 2,7 meter, alltså något mindre än Peters. För att få plats på skissen la jag dem två och två under varann, men de ligger egentligen i en lång rad med gångar mellan. Om du tänker dig ett X över bilden så är söder i vänstra övre hörnet. Mina rader kommer att ligga vågrätt på skissen för att få maximalt med ljus.

På skissen kommer jag att rita in vad som händer i mitt land, så om du vill kan du följa det. Tänk bara på att anpassa det efter din odlingszon. Jag finns i zon 2-3.

Bädd 1 och 3 är uppdelade i tre delar, medan bädd 2 och 4 är tänkta för odling rakt över hela längden om jag förstår Peter rätt.

Jag behöver flytta lite plantor och dela in stycket i bäddar med rätt storlek innan mitt land är klart. I höstas planterade jag lite jordgubbar i vissa bäddar, men före det såg såg det ut så här:

Antalet plantor du behöver beror förstås på storleken på din köksträdgård. Peters ursprungsplan är 4 bäddar i storlek 1,25 x 3 meter och varje tredjedel i bädd 1 och 3 blir då 1,25 x 1 meter.

Att göra i början på mars

 • förbereda bäddar och gångar efter dina egna förutsättningar – hellre ett litet köksland med fyra små bäddar, för växtföljdens skull, än inget alls!
 • förkultivera sallad och spenat till bädd 1:1, bädd 3 och bädd 4 (20 cm mellan plantorna och 25 cm mellan raderna)
 • förkultivera salladslök till bädd 1:1 (här räknar man knappast plantor, utan bredsår glest i en låda)
 • förgro potatis till bädd 4 (25 cm mellan knölarna och 50 cm mellan raderna)
 • om man vill kan man förkultivera ärtor till ena dubbelraden i bädd 2 (8 cm mellan ärtorna)

Planen för vad som ska göras i början av april förklarar jag närmare om ett par veckor, men den ser ut så här:

Kom igen, nu odlar vi en effektiv köksträdgård tillsammans!

Det här inlägget postades i Effektiv köksträdgård 2014. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Effektiv köksträdgård – 3 mars

 1. Kerstina skriver:

  Vilken service! Håller på och ritar rutor över odlingsytan inkl pallkragarna – kan säkert anpassas till ”mallen”! Vill absolut prova – och får väl åka hem lite oftare från ön i sommar… Kanske derar av odlingen kan ske där – får tänka på det!
  Tack!

 2. Christer skriver:

  Ok, jag är med!
  Går det bra kanske jag skickar upp en bild. Och gör jag inte det så vet du hur det gick 😉

  Ska få mina pallkragar om någon vecka så jag släpar efter något. Men kul ska det bli!
  Du skrev att du förkultiverar till bädd 3. Kanske något som jag nog inte riktigt förstod efter att kikat på din bild (2 kanske).Och så förstod jag inte riktigt vad du menade med att dina rader ska ”ligga vågrät på skissen för att få maximalt ljus”. Ska man plantera raderna i nordlig-sydlig riktning eller åt något annat håll?

  /Xter

  • Monika Hulthe skriver:

   Bädd 3:1 ska planteras med förkultiverade plantor på samma sätt som bädd 1:1.
   När man odlar i bäddar som man inte trampar omkring i (som man gör i ett större land, där man går mellan raderna), kan man plantera ganska tätt. Då får man tänka på att ljuset ska nå in till plantorna. Jag tror att Peter, som skrivit artikeln, menar att raderna helst ska gå i nord-sydlig riktning av detta skäl. Man får förstås anpassa det så att det ser fint ut i trädgården också, men undvik öst-västlig riktning när det gäller de högre plantorna (majs och störbönor), för de kommer att skugga bäddarna för mycket.
   Då hoppas jag förstås på en bild sen 🙂

   • Christer skriver:

    Jag fattar. Tack, för förtydligandet!
    Slanggurka dök visst upp inomhus, kanske var det lite väl tidigt. Tjoff sa det så var plantorna en decimeter. För kallt att ställa ut så de får väl rangla iväg…

 3. Irene skriver:

  Precis den artikel jag behövde för att komma igång. Kanske inte allt detta år – har inget land än men plats att börja gräva.

 4. Johanna skriver:

  Bra med lite idéer. Jag ska utvidga grönsakslandet med lite lådor eller pallkragar i år och få lite organisation på det hela. Växthuset ska också rengöras och utnyttjas, det har legat mer eller mindre i träda de senaste två åren pga graviditet och bebis. Är det nån som vet hur man jagar bort myror från ett växthus så är jag idel öra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *