Experiment med kål

Kål är nog nåt av det godaste och vackraste man kan odla. Extra värdefull är kålen under vinterhalvåret när den krispig och färsk kryllar av goda saker som kroppen bara älskar. Jag vill odla massor av kål och gärna året om!

blomkål di Sicilia ViolettoNär man läser om hur man ska odla kål så finns det olika förhållningsregler vad gäller temperatur för groning och plantuppdragning och det står alltid om risken för stocklöpning (att plantan går i blom för att sätta frö) när man har plantorna i för låg temperatur. Runt 14 grader lär vara gränsen. Men stämmer det verkligen? I år provar jag ett annat sätt att odla kål på än vad som står i böckerna.

Den 9 mars sådde jag 35 sorters kål i små plastbyttor som jag ställde i min ouppvärmda tunnel. Varsågoda och gro när ni har lust! Vi hade minusgrader ute på nätterna och så även i tunneln.

Så uppstod behovet av utgödsling hos gäss och kaniner och därmed blev det två varmbänkar i tunneln lagda den 17 mars. De steg snabbt i temperatur och kulminerade på 65 grader redan dag fyra men efter bara ett par dagar hade det grott i varenda kålbytta. Jag gissar att den höjda temperaturen i tunneln gjorde susen.

kålexperimentDet som mer hände i tunneln, där jag även övervintrar alla plantskolans kryddväxter, var att det vaknade i alla krukor för plantorna trodde att det var vår. Vilken härlig växtkraft!

kryddväxternaNu när varmbänkarna långsamt sjunker i temperatur men fortfarande är för varma för ”direktkontakt” med kålbyttorna, så har jag lagt brädor ovanpå bänkarna så att det blir lite luft mellan plantor och bänkvärme. Just kålplantorna står på en liten varmbänk som är en normal pallkrages yta på 1,2 x 0,8 meter och 3 pallkragar hög. Den är täckt med 3-skikts bubbelplast för att hålla värmen kvar i bänken.

på varmbänkenOch jag måste säja att jag aldrig haft finare kålplantor. Små och kompakta, precis som jag vill att de ska vara.

fina plantorTidigare har jag alltid dragit upp kålplantor inomhus och de gror ju så snabbt att bara man vänder ryggen till ett dygn eller två så har de rännt iväg på höjden och det är ingen vacker syn. Även en planta vill bli sitt bästa.

Tillbaks till den där magiska 14-gradersgränsen… stämmer den? Tja, jag lär ju inte få veta det förrän senare. Men ärligt talat så tror jag att en planta som får gro när den behagar också anpassar sig efter rådande klimat på ett helt annat sätt än en planta som gror i bekväma 20 grader och sen blir utflyttad till 10 graders kyla. Jag tänker mej att det är lite chockartat för just rotsystemet. Att man som planta känner att det är risk för livet och att man snabbt måste sätta frö för att föröka sig innan man kolar. På samma sätt som en gravt undernärd eller på annat sätt stressad planta går i blom för att ändå fortsätta leva genom de frö som sätts före den eventuella döden.

Nu står mina kålplantor på skön undervärme, i sval luft och med maximalt ljus. Det känns som om det inte kan bli bättre.

Du kommer att få följa mina 35 sorters kålplantor det här året. Vad de är för sorter, hur de växer och hur de sköts. Men också vad som händer med dem. Går de i för tidig blom eller blir det en härlig skörd? Det är bara genom att våga prova som vi hittar nya sätt att odla på som passar våra egna förutsättningar.

Det finns egentligen bara en sak som behöver lösas. Inte nu men om några veckor. Var tusan ska jag sätta alla dessa plantor? Ibland går viljan och lusten att experimentera flera steg före den praktiska verkligheten. Jag brukar dock inte låte det hindra mej.

 

Det här inlägget postades i Bågväxthuset, Förkultivering, Kål, Kålexperiment 2016, Tunnelväxthus, Varmbänk. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Experiment med kål

 1. Hej har precis hittat till din blogg via Saras.
  Kål är en jätte härlig grönsak att odla. Jag tycker den verkligen sätter odlingstålamodet och färdigheten på prov. Jag själv tänkte storsats på kål i år, dock bara en sort nämligen broccoli. Jag tyckte att jag lyckades få till det perfekta förodlings receptet på kål förra året. Lät dem gro varmt i ca 23-25 grader. Så fort de grott fick de flytta till ett svalare rum på ca 16-18 grader i fönstret med extra ljus från lysrör. Sedan avhärdades plantorna sucessivt i maj. Fick kanonfina knubbiga och kraftiga plantor. Hoppas på favorit i repris i år. Lycka till med dina kålplantor ska bli spännande att följa dem och se vad det blir av dem, samt vilka sorter du odlar! =)

  • Monika Hulthe skriver:

   Det låter som om du hittat ett sätt som funkar bra för dej. Toppen! Det fina med att odla kål i växthus under den kallare säsongen är att det inte finns några direkta skadedjur som är vakna då. Det gillar jag 🙂

 2. Så spännande att läsa om! Har läst om fler som odlar kål tidigt i tunnel/växthus och som prisar den metoden. Vårt billiga växthus gav upp i vinterns stormar så vi bygger ett nytt, annars hade jag testat redan i år.
  Hur varmt har ni i tunneln nu ungefär? Tänker du lägga på fiberduk om det blir för kallt eller testar du att de får klara sig själva helt?
  Lycka till i alla fall 🙂
  Elin

  • Monika Hulthe skriver:

   I tunneln är det kring 20-25 på dagarna när solen är framme men på nätterna bara några grader varmare än utomhus. Varmbänkarna hjälper förstås till att hålla värmen. Kålen står på ena varmbänken utan fiberduk på dagarna och med fiberduk för att hålla jordvärmen kvar på nätterna.
   Du kan visst testa redan i år. Så i sommar så har du kålplantor i växthusen under vinter och vår!

 3. Simon skriver:

  Man är ju inte så lite nyfiken på hur det har gått…

 4. Liza Lang skriver:

  Intressant att följa! Jag älskar kål och hoppas kunna komma igång med det ordentligt nästa säsong – bygger min nya köksträdgård just nu och får snällt hålla tillgodo med lite krukodling i år 🙂

 5. Cecilia skriver:

  Intressant! Jag har också experimenterat med kål i år. Jag sådde 10/3 ute ocg ställde sådderna i en kall upphöjd bänk med lock, placerad i söderläge vid en vägg. Hade locket på tills de flesta sådderna kommit upp, och därefter nattetid om det var kallt (och vid ruskväder på dan). Annars utan lock. Inte en enda planta har gått i blom, de blev robusta och fina och jag har redan skördat både grönkål och broccoli från fullstora plantor. Aldrig mer inomhussådd av kål för min del! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *