Gräv där du står

På väg till lagården går jag på en väl upptrampad stig som är ungefär femtio meter lång. Det händer mycket längs den stigen. Gässen vaggar gärna fram och tillbaka från gåshus till betesmark. De håller gräset superkort och skiter ganska mycket just på stigen. Grön och fiberrik skit. Veden kapas och klyvs precis i närheten och det stänker sågspån och barkflisor i närheten av stigen. Vi bär halm och hö till djuren och tappar lite här och lite där. Och hönsen fullkomligen älskar att sprätta omkring i allt det här materialet som ligger på och vid stigen när de är ute på eftermiddagarna. ”Skräp!” skulle nog ganska många tänka och genast räfsa upp det, lägga det på släpet och köra det till återvinningen. Jag blir alltid lika förvånad när människor ser organiskt material som skräp. För mej är det guld!

Att gräva där man står är för mej att öppna ögonen, se det enkla. Vad har jag framför mina fötter? Eller under, för den delen.

markenJag tittar på det och ser organiskt material som efter en lång och fuktig vinter, blandats med lite jord och gödsel med hjälp av hönsen till ett halvtorrt material som börjat småkomposteras. Mat för maskar är vad jag ser. Och mat för maskar är lika med gödsel för mina grönsaker när det ligger som ett täcke i mitt land.

Jag täckodlar gärna men har svårt att få ihop färskt material som gräsklipp och annan grönmassa. Det är viktigare att det blir foder till våra djur. Så jag använder en hel del halm och gärna halm som legat ute hela vintern och börjat komposteras något. Den blir ett fint täcke.

Så jag tar fram räfsa, skottkärra och spade och sätter igång. Det tar knappt en halvtimme att räfsa hela gången, skyffla upp det i skottkärran (många lass blev det!) och köra det till en av de tomma varmkompsterna. Bredvid står mycket lämpligt en tunna med gammalt gödselvatten från förra året. En bortglömd resurs. Jag vattnar med det mellan lagren av hö, halm, gåsskit, löv, mossa, små grenar, barkflisor och sågspån. Tanken är inte att det ska bli jord, utan mer att en påbörjad nedbrytningsprocess ska sätta fart med hjälp av gödsel och vatten, så att jag om en månad eller två kan använda materialet som täcke till mina odlingar.

tunnanHade jag kunnat lägga på det direkt i landen? Ja, men kanske skulle det i så fall gjorts i höstas när landen var tomma. Nu är det fullt av färsk gödsel från gässen och det vill jag inte så och plantera i. En liten vända i varmkomposten gör susen. Maskarna kommer att älska det!

gången

Det här inlägget postades i Jord & kompost. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gräv där du står

 1. Tira skriver:

  Varför är det så dålig kvalité på bilderna? Komproimerar blogger sönder dem? Så himla synd när allt innehåll är så otroligt bra och inspirerande! Då vill man se ordentligt! 🙂

  • Monika Hulthe skriver:

   Vad använder du för att läsa inläggen? Dator, padda, mobil, storbildsteve? Bildkvalitén är anpassad för webbsläsare i dator, padda och mobil. Fungerar inte det?

   • Tira skriver:

    Vanlig dator. Nej de är liksom suddiga, sönderkomprimerade. Men testade nu att öppna bara bilden i nytt fönster, då blev den i bra kvalité!
    Är det bara jag som har detta problem?

 2. Mikael skriver:

  I min mobil ser det bra ut. Samsung s5.

  Tack för trevlig läsning.

 3. Tira skriver:

  Kollade i mobilen nu, här ser det jättebra ut! Skippar datorn i fortsättningen! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *