Hållbara tomater

Som självhushållare är det förstås intressant att odla grönsaker som både är goda, lättodlade, ger stor skörd och har bra hållbarhet. Just hållbarheten kanske inte är det första man tänker på när man pratar om tomater, som ju helst äts nyplockade och gärna solvarma. Tomater går fint att torka, konservera och frysa men det finns också vissa sorter som håller länge efter skörd – jag kallar dem hållbara tomater.

sjalvtorkande-tomaterEn del tomater kan ligga längre än andra efter skörd, utan att för den skull räknas in bland hållbara tomater. Det beror säkert på flera faktorer som sort, odlingssätt, gödsling och lagringsförhållanden. I år fick jag skörda alla mina tomater redan den 25 september eftersom kylan blev för stark. Efter två månader i rumstemperatur hade en del börjat torka av sig själva, som på bilden ovan. Skalet börjar skrynkla ihop sig när vattnet avdunstar men tomaten är ändå användbar i matlagningen.

Genom åren har jag märkt att tomatsorterna Gelbe Dattelwein, Sungella, Snow Berry, Green Grape och flera päronformade tomater som Beam´s Yellow Pear och Peardrops hellre torkar än ruttnar efter en tid inomhus. För det mesta brukar de hålla till jul, vilket brukar bli knappt tre månader efter skörd här hos oss.

sjalvtorkade-gelbe-datterweGelbe Dattelwein (bilden ovan) och andra körsbärstomater är toppen att använda hela i tomatpaj, där den låga vätskehalten enbart är en fördel.

hallbara-tomaterPiennolotomater (de röda på bilden ovan) torkar också fint av sig själva. Helst ska de nog hänga kvar i sina klasar i stället för att ligga för att inte få ”trycksår”. Tomaten till höger kallas vintertomat och är den mest hållbara jag känner till. Den blir gul som mogen och är efter tre månader inomhus helt fast och fin. Den har precis börjat mogna på undersidan medan ovansidan fortfarande är grön. Vintertomaten brukar hålla i upp till sex månader inomhus i rumstemperatur (vilket här brukar vara runt 16-18 grader). Men man ska inte jämföra den med en vanlig, söt och saftig tomat. Den är visserligen ganska söt, men har en lite torrare struktur och är ganska syrlig. Vintertomaten är den sista färska jag använder på våren. Ofta sår jag den sent och skördar den helt grön. Tomaterna blir lite större än så kallade normalstora tomater.

tomaquets-de-penjarJag bytte några frön av Vintertomat mot en annan hållbar tomat vid namn Tomaquets de Penjar (bilden ovan) med Bondjäntan, som också är inne på självhushållning. Det blir intressant att jämföra erfarenheter så småningom. Tomaquets de Penjar började mogna redan i växthuset och plockades in halvröd. Den borde ha fått hänga kvar i sina klasar inomhus, men så blev det inte. Nu efter tre månader börjar den mjukna lite och frågan är hur länge till den håller, men jag gissar på en eller två månader. Den är sötsyrligt god och väldigt saftig. Väl värd att odla! Nu när jag lärt känna den lite så kommer jag nog att så den senare nästa år, så att jag kan skörda den mer omogen.

Min strävan är förstås att ha egna, färska tomater en stor del av året. Att odla tomater inomhus med tillskottsljus på vintern är ett alternativ men det är också skönt att vila från odlandet några månader. Med Tomaquets de Penjar och Vintertomat har jag färska tomater från midsommar till mars/april och sen längtar jag ett par månader och det är inte heller fel!

Det här inlägget postades i Ta tillvara skörden, Tomater. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hållbara tomater

  1. Amelie skriver:

    Jag odlar på mindre skala, men har också fortfarande tomater i vinterförvaring under sängen i det svala sovrummet… I somras odlade jag bland annat Principe Borghese, och de har hållit fint hela hösten, och håller säkert en månad till tror jag!

    Jag odlade också Black Krim och de gröna tomaterna mognade fint inne, men åts upp innan jag testat deras hållbarhet. När jag fick mycket Black Krim på en gång skar jag upp dem i skivor och torkade i möllan. De gör sig bra i paj där de drar åt sig fukten fint istället för att blöta upp pajen.

    Dina vintertomater ger mig fantastiskt ha-begär. 😀 De hade jag så gärna testat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *