Hur går det för kålen?

Ja, det kan man verkligen undra med tanke på att det är två månader sen jag skrev sist. Varför är hon så tyst? Blev det överhuvudtaget några plantor av de där 35 sorterna i sina små byttor?

Jodå, det blev stora mängder, till och med enorma mängder plantor. Jag skull kunna fylla varje land med kål!

Fröna såddes den 9 mars i kallväxthus och grodde fint efter att varmbänken i tunneln las den 17 mars. Det gav lite tillskottsvärme i tunneln vilket gynnade groningen. Den 17 april skolade jag om plantorna och den 22 april ställde jag ut dem i den nu avsvalnade varmbänken utomhus. Där rymdes de fint mellan sallat, morot och annat mums. På natten var de täckta med glas. Vi hade flera nätter med minusgrader. Den 4 maj såg det ut så här i varmbänken utomhus.

avhärdning kålDen 13 maj planterade jag min ena kålgård. 87 plantor i fem kvarter. Kvarteren är ca 1,20 breda och 1,60 långa förutom kvarter 1 som är 5 meter långt. Det betyder att hela kålgården är knappt 14 kvm och varje planta har en yta om 40 x 40 cm. Bäddarna är planterade i tre rader med högväxt kål (svartkål, broccolo, brysselkål)  i mittraden och kål som bildar huvuden (vitkål, spetskål, rödkål, blomkål, savoykål) på båda sidor om den. Kålgården består av upphöjda bäddar gödslade med häst- och hönsgödsel och den 25 maj ser tre av kvarteren ut så här.

kålgårdenKvarter 1

 • Svartkål Nero di Toscana – 13 plantor
 • Vitkål Amager Stenhoved Tena*, Jåtun, Dottenfelder Dauer, Amager Halvhöj Belo*, Julikongen* – 16 plantor
 • Spetskål Express, Vysocke, Filderkraut – 10 plantor

Kvarter 2

 • Broccolo Veronica F1 – 4 plantor
 • Rödkål Amager 304* – 4 plantor
 • Blomkål All the Year Round – 4 plantor

Kvarter 3

 • Brysselkål Evesham Special, Red Ball – 4 plantor
 • Blomkål Di Sicilia Violetto – 4 plantor
 • Savoykål Ulmer* – 4 plantor

Kvarter 4

 • Brysselkål Groninger – 2 plantor
 • Broccolo Veronica F1 – 2 plantor
 • Savoykål Vertus 2 – 4 plantor
 • Blomkål Snowball – 4 plantor

Kvarter 5

 • Broccolo Romanesco Natalino – 4 plantor
 • Rödkål Rodynda – 4 plantor
 • Blomkål Tabiro – 4 plantor

* sorter från Nordisk Genbank

Experimentet består i att starta kålodlingen under kalla förhållanden för att se om plantorna fixar det eller om de går i blom. Än så länge ser plantorna knubbiga och fina ut.

Men hallå, säger nu den som är uppmärksam på detaljer. Detta är bara 22 sorters kål. Du skrev faktiskt 35 sorter. Var är de andra 13? Lugn, bara lugn! Det kommer mer…

Tidigare inlägg om Kålexperiment 2016
Experiment med kål – 25 mars

 

Det här inlägget postades i Bågväxthuset, Förkultivering, Kål, Kålexperiment 2016, Tunnelväxthus, Varmbänk. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur går det för kålen?

 1. Lena skriver:

  Hej! Vad glad jag är att jag hittar hit! Det gjorde jag, som många andra vad det verkar, via Sara Bäckmo. Där har jag lärt mig massor, och här finns ju ännu fler tips att snappa upp, ser jag! Dessutom bor jag inte så himla långt bort, och det fanns mycket spännande i plantskolans sortiment. Först tänkte jag ”ekologiskt, och småskaligt, ja det är väl bra, men det är säkert skitdyrt”. Men det tycker jag inte alls att det var! Särskilt planteringsjorden, har du verkligen skrivit rätt där? 75 spänn för 15 liter, jag har ju dragit hem säckar från Ica, 4 st 15-liters för 99, och tyckte att det var billigt!

  Hursomhelst, trevligt att hitta hit, och förr eller senare dyker jag upp i Stenbäck!

  • Monika Hulthe skriver:

   Jag förstår att du menar 50-literssäckar och mitt pris på 75 kronor stämmer. Det är riktigt bra jord som innehåller gott om näring! Dyk upp du, du är så välkommen när vi öppnar igen om någon vecka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *