Kursprogram 2015

Behöver du mer kunskap, inspiration eller handfasta råd? Gå en kurs hos Ekoplantan! I år har vi ett späckat kursprogram, både i samarbete med studieförbund och i egen regi.

Odla i hobbyväxthussodra hornet

Du får lära dig knepen som gör att du lyckas med din odling av tomater, gurka, paprika och andra grödor i ditt växthus. En praktisk kurs för dig som ska skaffa växthus eller som redan har ett. Vi träffas en gång i månaden med start i april, följs åt under hela odlingssäsongen och avslutar i oktober.

Tisdagar kl 17.30-19.45.
Datum: 21 april, 19 maj, 16 juni, 14 juli, 11 augusti, 8 september och 6 oktober.
Pris: 1 500 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Ekoplantan


Skapa en örtagård

Med en egen örtagård kan du sätta smak på varje måltid och ger samtidigt fjärilar, humlor och bin en fristad i din trädgård. Denna kurs riktar sig dig som vill lära dig mer om hur man odlar kryddväxter och vill få inspiration och kunskap för att anlägga och sköta en egen örtagård. Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Måndagar varannan vecka, kl 17.30-19.45.
Datum: 27/4, 11/5, 25/5 och 8/6.
Pris: 750 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Studieförbundet Vuxenskolan


Anlägg en potager – en dekorativ köksträdgårdköksträdgården

Potager är det franska ordet för köksträdgård, en kombinerad nytto- och prydnadsträdgård. Denna kurs riktar sig dig som vill odla grönsaker och kryddor på ett vackert sätt i trädgården och få inspiration och kunskap för att anlägga och sköta en egen potager. Kursen ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Kurs 1: Tisdagar varannan vecka, kl 17.30-19.45. (fullbokad)
Datum: 28 april, 12 maj, 26 maj och 9 juni.
Pris: 750 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Studieförbundet Vuxenskolan

Kurs 2: Måndagar varannan vecka, kl 17.30-19.45.
Datum: 2o april, 4 maj, 18 maj och 1 juni.
Pris: 750 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Studieförbundet Vuxenskolan


ortsalt_webGör ditt eget örtsalt!

Mitt i sommaren när kryddväxterna är som vackrast och det surrar av fjärilar och bin i örtagården är det dags att skörda. Vi lär oss hur olika kryddväxter smakar och doftar och vad de kan användas till. Vi gör örtsalt av färska örter, som du får ta med dig hem. Kursen ges i samarbete med Folkuniversitetet.

Tisdag den 23 juni kl 13-16.
Pris: 500 kr + kostnader för material ca 100 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Folkuniversitetet


Fyll kryddskåpet!mitt kryddskåp

Vi lär oss mer om örtkryddor och hur man kan använda dem i maten. Vi skördar färska buketter av olika kryddväxter i örtagården och lär oss hur man torkar dem så att smaken bevaras. Buketterna får du ta med dig hem. Kursen ges i samarbete med Folkuniversitetet.

Lördag den 27 juni kl 13-16 eller torsdag den 2 juli kl 13-16.
Pris: 500 kr + kostnader för material ca 100 kr.
Anmälan och mer information om kursen den 27 juni: Folkuniversitetet
Amnälan och mer information om kursen den 2 juli: Folkuniversitetet


rod_temynta_red_shadesGör ditt eget örtte!

Detta är en kurs för dig som vill göra ditt eget te. Vi skördar örter och blommor i örtagården och lär oss om smaker som passar bra ihop. Vi provsmakar olika teblandningar. Dina skördade örter får du ta med dig hem. Kursen ges i samarbete med Folkuniversitetet.

Tisdagen den 30 juni kl 13-16.
Pris: 500 kr + kostnader för material ca 100 kr.
Anmälan och mer information om kursen: Folkuniversitetet


Ta vara på tomaternanärbild tomatkonserv

Senare i september/oktober planerar jag att ha en kurs i hur man tar vara på tomatskörden på olika sätt genom torkning, konservering och inläggning. Ta gärna kontakt med mig på info@ekoplantan.se om du är intresserad.


Syrad-pickles-IMjölksyrning av grönsaker

Mjölksyrning är ett bra sätt att ta hand om skörden. De flesta grönsaker kan syras och jag gör gärna färdiga syrade sallader av broccolo, bönor, morotsslantar, smålökar och andra grönsaker. Och surkål förstås! Och grovrivna morötter med kumminfrön… Vill du lära dig mer om mjölksyrning? Kursen planeras till september/oktober. Skicka gärna ett mejl på info@ekoplantan.se i så fall.


Det här gäller för alla kurser

Kurserna sker utomhus i Ekoplantans örtagård och trädgård eller i växthuset. Klä dig alltså efter vädret! Ekoplantan ligger en mil sydväst om Torsås, mellan Kalmar och Karlskrona. Hitta hit med hjälp av karta. Fika med smaker från örtagården ingår i alla kurser. Ingen av kurserna kräver några förkunskaper – alla är välkomna!

Det här inlägget postades i Kurser. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kursprogram 2015

  1. Lanthushållet skriver:

    Åh vad jag önskar att jag bodde närmare! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *