Chili

55 kr/st. Alla plantor är odlade i KRAV-märkt jord.

Chili olika sorterChili brukar delas in i olika arter:

  • Spanskpeppar (Capsicum annuum)
  • Bärpeppar (Capsicum baccatum)
  • Havannapeppar (Capsicum chinense)
  • Rokotopeppar (Capsicum pubescens)
  • Flerårig spanskpeppar (Capsicum frutescens)

Spanskpeppar (Capsicum annuum)

Ursprungligen tror man att den är från Latinamerika.

IngenbildRed Hot Odessa
Lackröda frukter, 20 cm långa. En stark chili, perfekt i grytor och såser.

 

 


Ingenbild

Grekisk paprika
På denna heta paprikasmakande peppar kommer de trubbiga åsade frukterna i mängder.

 


Chili Serrano

Serrano
Medelhög planta (60-90 cm) som ger massor av lillfingerstora, något trubbiga, mycket starka frukter. Det är den populäraste, riktigt starka chilin och oumbärlig i den mexikanska matlagningen. Serrano, som ätes både grön och röd, går lätt att torka och är också lämplig för inläggning.


Ingenbild

Jalapeño
Delikat och het mexikansk chili. Plantan är mellan 50-80 cm hög och bär mörkgröna frukter som är 6-8 cm långa. De är tjockväggiga och blir röda som mogna. De tjocka väggarna gör den perfekt för inläggningar!


Ingenbild

Hungarian Hot Wax
En kraftigväxande sort med röda, 12-14 cm långa, jämnt koniska och vaxiga frukter. Hungarian Hot Wax har länge varit en pålitlig, tidig sort med bra fruktsättning även i svalare väder. Smaken är stark, men inte förkrossande.


Chili Espelette

Espelette
En utmärkt sort för utomhusodling. C-vitaminrika frukter som kan mixas till chilipulver som är svårt att vara utan. Hejdå svart- och vitpeppar! Kan även avnjutas färsk, torkad och djupfryst.


Chili Aji Blanco CristalAji Blanco Cristal
En tidig chili för friland och växthus. Frukten blir ca 15 cm lång, 3-4 cm vid fästet. Först ljust gulgrön, över orange till kraftigt mörkrött. Utan fröfästen har den mild styrka, med fästen stark. Fruktig, lite söt och med en jämn styrka. Plantan blir kring 40 cm hög, står stadigt och ger lätt 10-15 frukter.


IngenbildHawai

Den ser ut som en ovanligt stor Jalapeño med samma tjocka saftiga fruktkött men den är ovanligt mild. Perfekt för dej som vill ha smaken men inte så mycket hetta.


Ingenbild

Monkeyface
Vackert rynkad frukt som är gyllengul och stor nog att ostfyllas! En explosion av fruktiga, väl sammansatta smaker. Den är medelstark och som gjord för grytor och grillsåser. Fiskgrytor älskar denna peppar.


IngenbildBlack Pequin
Ett meterhögt träd fullt med helt svarta frukter som mognar fram i rött. När frukten mognar blir inkråmet mjukt och skalet hårt, vilket gör att man kan krama ut fruktköttet. Torkar du den får du ett fantastiskt pulver.


Ingenbild

Czechoslovakian Black
Rikbärande och mognar i augusti. Lagom het att ätas färsk i sallader och såser.


IngenbildGolden Cayenne
Används som cayennepeppar. Den är en av de absolut tidigaste sorter som finns. Gyllengul frukt.


Bärpeppar (Capsicum baccatum)

En sydamerikansk art med krämfärgade blommor med guldgröna markeringar.

Chili Hot LemonHot Lemon
En medelhet, ganska tidig chili som verkligen smakar citron. Den mogna frukten är varmt gul, torpedformad och blir mellan 5-7 cm lång. Hot Lemon är med sin friska citronstyrka mycket användbar i matlagningen. Frukten är lätt att torka och ger ett utsökt chilipulver som behåller sin friskhet. Kan bli riktigt hög och ge massor av frukter.


Ingenbild

Blondie

En bärpeppar med 8 cm långa och helt vita frukter. Den ger stora skördar och har bärpepparns speciella lite fruktiga smak. Den har ett gracilt växtsätt och är lätt att spaljera. God i sallader, pastasåser och fiskgrytor. Torka den och du får vitt fruktigt pulver.


IngenbildJamaican Bell

God men inte så stark och doftar rabarber. Form som en kyrkklocka med mycket vackra klarröda frukter. Tips: fyll den med ost och ugnsgratinera den!


Havannapeppar (Capsicum chinense)

Mycket vanlig i Västindien och Mexiko och hit hör de flesta allra hetaste chilisorterna.

Chili Chocolat Scotch BonnetChocolate Scotch Bonnet
Smaken är rund, riktigt stark och med underbar chokladsmak. Perfekt som krydda tillsammans med rödvin i en köttgryta. Starkt beroendeframkallande! Den är rikbärande och mognar i september-oktober.


IngenbildHabanero
Habanero kommer från Västindien där den är mycket vanlig i bl a salsasåser och marinader. Den behöver värme och bör odlas i växthus eller som krukväxt. Ju mer sol och värme, desto hetare smak – och den är HET! Bortom hettan finns en komplex fruktighet med smak av mogna aprikoser och russin. Plantan blir medelhög, växer upprätt och grenar sig. De hängande, mjukt veckade frukterna är ca 4 cm långa och 3 cm breda. Fullmogna är de orange, innan dess gröna. Habanero är ett måste i vårt eget hushåll och vi har odlat den i flera år.


IngenbildTrinidad Seasoning
Den blommiga, fruktiga och nästan mangoliknande smaken gör denna Havannapeppar till en självklar sort i fruktiga grytor och i såser. Den har en ovanlig kombination av stor doft och liten styrka. Frukten är röd och plantan blir ca 80 cm hög.


Rokotopeppar (Capsicum pubescens)

Kan växa på hög höjd och är känd för att till och med kunna klara av frostnätter.

IngenbildRocoto
Frukterna blir stora som små äpplen, vackert röda, tjockväggiga, starka och mycket goda. Det är en chili med lite ludna blad och blå blommor.


Flerårig spanskpeppar (Capsicum frutescens)

Namnet betyder ungefär ”buskig” och syftar till dess växtsätt.

IngenbildOkrazne spicate
En liten färgglad chili med massor med upprättstående frukter i alla färger. En god stark sort som är mycket lämpad för inomhusodling i din fönsterkarm eller balkong.


IngenbildTabasco
En av de mest odlade sorterna i världen, den kommersiella odlingen började redan i mitten av 1880-talet för att göra den berömda tabascosåsen. Den växer som en låg tät buske och ger otroligt rika skördar. Frukten är ca 3 cm och riktigt het.


Bilderna på Serrano, Espelette, Aji Blanco Cristal och Hot Lemon är publicerade med tillstånd från Runåbergs Fröer.


Gå till Plantskolan