Gurka

50 kr/st. Alla plantor är odlade i KRAV-märkt jord.

Flera sorters gurkaDet finns många olika sorters gurka. Färg, form, smak, användningsområde och odlingssätt skiljer dem åt. Här delar vi in dem i:

  • Inläggningsgurka
  • Smågurkor
  • Slanggurka

Inläggningsgurka

Inläggningsgurka Northern PicklingNorthern Pickling
Mycket tidig konservgurka med medelgröna frukter som bör skördas unga för bästa smak. Rankorna är ganska korta med riklig fruktsättning. Northern pickling är fläcksjukeresistent och ger stora skördar. Introducerades 1955. (ekologiskt odlat frö)


Smågurkor

Gurka Boothby's BlondBoothby’s Blond
Knubbig, gräddvit salladsgurka med små svarta taggar. Taggarna försvinner lätt om man drar handen över frukten. De 7-10 cm långa frukterna är godast som unga och blir gulare ju längre de får sitta kvar. Familjen Boothby i Livermore, USA, har hållit denna trotjänare vid liv i minst fem generationer. (ekologiskt odlat frö)


Ingenbild

Miniature White
Den godaste, krispigaste lilla godisgurkan Miniature White är tillbaka. Det går inte att leva utan helt enkelt! Plantan ger tidigt massor av gräddvita knubbiga gurkor som skördas 5-6 cm långa och den fortsätter producera gurkor länge. Förvuxna gurkor får gult skal och är goda om de skalas.


Slanggurka

Suyo Long 2Suyo Long
Slanggurka med 35-55 cm långa frukter, mörkt gröna, kraftigt åsade och knottriga. Kan ge en stor skörd både i varma lägen på friland och i växthus. Min absoluta favorit för kallväxthuset. Suyo Long är en mycket gammal sort från Kina, som är resistent mot mjöldagg. (ekologiskt odlat frö)


Gurka Tanja

Tanja
Ger en slät (med några få taggar), mörkt grön slanggurka, ca 30-35 cm lång med ett utmärkt saftigt kött, helt bitterfritt. Den kan bindas upp i växthus eller slingra fritt i varma lägen på friland. Tanja är en lättodlad, rubust och tålig gurka, som är njutbar även när den förvuxit till en decimeters tjocklek.


Gurka Marketmore 76

Marketmore 76
Medeltidig slanggurka för nordliga förhållanden. På friland eller i bänk. Den ger enhetliga, raka, mörkt gröna, bitterfria frukter, 20-25 cm långa. Marketmore har en lång skördeperiod och är resistent mot fläcksjuka, mosaikvirus och mjöldagg. En säker icke-hybrid. (ekologiskt odlat frö)


Gurka Arboga Vit

Arboga Vit
Sorten är dokumenterad sedan slutet av 1800-talet men är äldre än så. Fröna hittades i den gamla genbanken Gatersleben i f.d. Östtyskland. Trinda, 20 cm långa, vita frukter, litet fröhus. Oslagbar smak. För bänk, växthus och friland. Ger en stor, enhetlig skörd med fantastisk hållbarhet. Används både som salladsgurka och inläggningsgurka. (ekologiskt odlat frö)


Shintokiwa
Smaken på denna 20-25 cm långa, svagt åsiga, tunnskaliga frukt, är delikat. Söt, spröd och saftig. I japan skördas den oftast ung för att ge den bästa smaken till sushi. Shintokiwa utvecklas bra både i växthus och på friland. (ekologiskt odlat frö)

 


Gurka DivaDiva
En av de bästa salladsgurkorna. Slät och tunnskalig, med ett krispigt, sött, helt bitterfritt kött. Den blir 16-19 cm lång, men smakar som allra bäst kring 10-12 cm. Ger frukt utan behov av befruktning. Resistent mot mjöldagg. Odlas både utomhus i varma lägen, under fiberduk, i tunnlar och i växthus.


Ingenbild

Sikkimgurka (brun nätgurka)
Märklig klängande gurkväxt från Nepal som först blir grön och sedan när den mognar utvecklas ett vackert kastanjebrunt nätmönster på skalet. Passar till sallad och inläggning. Frukterna som blir 15-30 cm långa och har lång hållbarhetstid äts både råa och tillagade. Passar till sallad och inläggning. Odlas på varm plats eller i växthus.


Bilderna på Northern Pickling, Boothby’s Blond, Marketmore 76, Arboga Vit och Diva är publicerade med tillstånd från Runåbergs Fröer.


Gå till Plantskolanオスプレー メンズ バックパック・リュックサック バッグ Stratos 34 Hiking Pack 37800
青竹ミニ5本立 91522 (懸崖10号)
阪東妻三郎傑作選 DVD-BOX【中古】
ワインディング マシーン腕時計ケース Winding Machineケース Esprima Winding Machine 腕時計ケース エスプリマ ワインディング マシーン ケース SP-43014
機能性化粧品と薬剤デリバリー (ファインケミカルシリーズ) (単行本・ムック) / 杉林堅次/監修 正木仁/監修 市橋正光/監修
COローカウンター W1760タイプ 受付カウンター カウンターデスク オフィスカウンター 事務所 ビジネス エントランス ロビー 接客 ロー カウンター ニューグレー W1760×D600×H700
コタツテーブル ロータイプこたつ こたつ テーブル こたつテーブル布団セット 幅150cm 長方形 和風モダン 木製 座卓 継ぎ脚付き 継脚 おしゃれ ブラウン
【工事費込セット(商品+基本工事)】[MSZ-JXV2817S-W] 三菱 ルームエアコン JXVシリーズ 霧ヶ峰 ハイスペックモデル 冷暖房:10畳程度 2017年モデル 単相200V・15A ウェ
ニシスポーツ やり ハイブリッド 国際陸上競技連盟承認品 日本陸上競技連盟検定品 600g(女子用) HYBRID GENOME X NF466
カリモク スパイオキッズ 学習机 学習デスク デスクセット SU3615 100 125 150幅 2017 無垢材 デザイン シンプル 【カリモクデスク】