Krydd- och medicinalväxter, ätliga blommor

35-60 kr/st. Alla plantor är odlade i KRAV-märkt jord.


ANIS – ettårig kryddväxt som odlas för sina lakritssmakande frön. En graciös växt med rosa blommor och fjäderlikt bladverk. 40-50 cm hög.


ANISISOP

anisisop

Anisisop, Agastache foeniculum – även kallad indianmynta. En milt doftande perenn som smakar anis och en aning  mynta. Blommorna älskas av bin, humlor och fjärilar. Både blad och blommor används till te, sallad och kötträtter. 60-80 cm hög. Blommar i juli-september. Finns både som blå- och vitblommande.


BASILIKA

Citronbasilika Mrs Burns – fin citronarom, större blad och ett stabilare växtsätt än de flesta av citronbasilikorna, ett ovanligt plus är den vackra rosa blomman.

Piccolino – en mycket kompakt och tätvuxen klotbasilika lämplig för odling i stor kruka. Höjd 20-30 cm.

Genovese– har stora, saftiga, gröna, lite buckliga blad med en stark, fyllig smak och små, vita blommor. Kraftig och förgrenad växt med en höjd på ca 50 cm.

Grekisk basilika – ofta odlad i krukor och urnor eller som kant- och rabattväxt i Grekland. Plantorna är bollformade, enhetliga, mycket kompakta och har små, små blad. Men en stor och aromatisk basilikasmak. De blir kring 20 cm höga. Grekisk basilika klarar inte av uruselt väder lika bra som den vanliga basilikan när den växer på friland. Men en normal sommar är det inga problem med denna lilla dekorativa basilikavariant.

Italiensk basilika – en pesto-basilika med stora (10 cm), medelgröna, buckliga blad. Något sötare och mildare än Genovese. Kraftig, förgrenad planta som blir 40-50 cm hög och ger en riktigt stor skörd. Den kan klippas ner och skördas i flera omgångar.

Kanelbasilika – en spännande basilika med kryddigt, kaneldoftande bladverk. Bladen används till te, dessert och gryträtter. Fin även som prydnadsväxt.

Limebasilika – en ovanlig basilika från Amerika med en distinkt, kryddig limearom. Den passar speciellt bra till fisk och sallader. Plantan blir 50-60 cm hög och har medelsmå, mörkt gröna blad.

Deep Purple – purpurfärgad sort med blanka blad, något skedformade. Höjd 30-50 cm.

Petra – en stadigt upprättväxande röd basilika. Drar lätt i väg på höjden och bör då toppas.

Purple Ruffles – mycket vacker och god, mörkt purpurfärgad basilika, 30-40 cm hög. Bladen är fransiga med en kraftig smak.

Thai Magic – med små blad med en mild anissmak som passar till thailändska och vietnamesiska rätter. Stjälkarna är vackert röda och blommorna lila.

Vaniljbasilika – en utsökt dessertbasilika med kryddig doft och smak av vanilj. Limegrönt bladverk och ljust purpurfärgade blomspiror.


CITRONGRÄS – ett flerårigt och dekorativt grågrönt gräs från Asien som kan bli en knapp meter högt. Både den vita stjälken och de gröna bladen används, färska eller torkade. Kan övervintras inomhus.


CITRONMELISS – ljuvligt doftande och vackert grön buske, 50-70 cm hög. Flerårig. Älskas av bin och humlor vid blomning. Kallas även hjärtansfröjd, och bladen används till ett lugnande te. Färska blad kan även användas i drinkar, sallad, marinader, kyckling och fisk.


CITRONVERBENA – Hela plantan, såväl blad som grenar, smakar och doftar starkt av citron på ett sätt som inga andra växter gör förutom citronen själv. Prova att fylla en kyckling med färska eller torkade blad, dragon och en klyftad citron. Gnid in den med örtsalt på utsidan och stek i lergryta i ugnen. Någon deciliter vitt vin i botten på grytan gör det extra gott. Vilka dofter och smaker! Citronverbena är flerårig men övervintras inomhus.


DILL  – goda blad som hör sommarens smaker till och kronor för höstens inläggningar och kräftfester.


DRAGON
Fransk dragon – med fransk dragon kan du göra din egen bearnaisesås! Övervintrar i södra och mellersta Sverige. Flerårig, men bör delas vart fjärde år för att behålla sin fina smak.


FÄNKÅL
Vanlig – Kryddfänkål är en klassisk brödkrydda. Flerårig i södra Sverige och endast under milda vintrar. Det är fröna som används.

bronsfankalBronsfänkål – Används som vanlig fänkål men är dessutom vacker i perennrabatten med sitt vackert färgade bladverk.


GRÄSLÖK
Vanlig gräslök – du vet väl att du kan äta även blommorna på alla sorters gräslök!

Kinesisk gräslök – har 35-40 cm långa, mörkgröna, platta blad med mild vitlökssmak. Blommar med skira vita blommor som också är ätliga.

sibirisk_graslok2Sibirisk kantlök – Den mest eftertraktade gräslöken på marknaderna i Ryssland, där den kallas Slizum. Påminner om en blandning av vanlig gräslök och kinesisk men bladen är bredare (5-7 mm) och karakteristiskt skruvade. De är saftiga och mycket goda med sin milda, svagt nötaktiga vitlökssmak. Blommar med ljust lila blommor som också går att äta.


GURKÖRT – en strävbladig ört med himmelsblå blommor. Både blommor och blad är ätliga och har en smak av gurka. Bin och andra nyttoinsekter älskar blommorna, som innehåller massor av nektar. Vanlig blåblommande eller Bianca som är vitblommande.


ISOP – vacker och robust perenn som blir 40-50 cm hög. Kan planteras som häck, precis som lavendel. Humlor och bin dras till blommorna. Isopblad passar till feta fisk- och kötträtter och till vilt. Blommorna kan strös över potatissalladen eller användas till te.
Finns med blå, vita eller rosa blommor.


KAMOMILL
Kamomill – Kragblommor med vita kronblad och gul, upphöjd disk. Findelat bladverk. Används uteslutande som medicinalväxt. Torkade blommor används i teblandningar. Ettåring som gärna frösår sig.

romersk_kamomillRomersk kamomill – Sydeuropeisk art med gulvita, mera sammansatta blommor än den vanliga kamomillen. Aromatiskt bladverk. Används i te på samma sätt som vanlig kamomill. Flerårig.


KINESISK FÖRGÄTMIGEJ
”Mystic Pink”, Cynoglossum amabile – med mängder av tilldragande, milt ljusskära till rosa blommor. Buskigt växtsätt. Utsökt sensommarfägring för rabatt och bukett. Bra dragväxt för fjärilar. Ettårig och blommar juli-september.


KORIANDER en koriander för både blad- och fröskörd. Vanlig krydda i mat från Mexico, Indien och Sydostasien.


KRASSE
Både blommor och blad är ätliga och har en lite pepprig smak. Fröna används inlagda som kapris. Den vill ha en genomsläpplig, inte för kraftigt gödslad jord – då blommar den bäst. Krasse tål svalt väder, men är känslig för frost. Vi har flera olika sorter, både slingrande och buskformade.


KUMMIN
En tvåårig kryddväxt som första året bildar en bladrosett. Blommar andra året med små vita blommor och det är fröna som används.
Vanlig – Lika god till brödbaket som till ugnsstekt potatis, gulasch och bön- och grönsaksgrytor.


KYNDEL
Sommarkyndel – har en något pepprig smak som påminner om oregano och timjan.Sommarkyndel är ettårig och 30-45 cm hög med ljuslila blommor, omtyckta av bin. Av tradition används kyndel till bön- och kålrätter.

vinterkyndelVinterkyndel – flerårig och vedartad och har något starkare arom än sommarkyndel. 30-40 cm hög.


KÖRVEL
Spansk körvel – flerårig meterhög kryddväxt med ormbunkslika blad. Anissmak. Använd gärna en kvist i spenatsoppan eller andra grönsakssoppor.


LAKRITSROT – Äkta lakrits vars rotsaft används för smaksättning av konfekt och likör. Upprätt, stadigt växt med stora, ljusgröna parblad och spiror av ljust blåvioletta ärtblommor. Täcks under vintern. Ca 120 cm hög.


LAVENDEL, en prydnad i trädgården som drar till sig humlor och fjärilar. Blommorna torkas och används t ex i små påsar i linneskåpet, där de sprider väldoft. Dessa lavendelplantor är frösådda och inte lika enhetliga i form och färg som plantor från sticklingar.

lavendelblomma_vanligLavendel – blåvioletta blommor på ca 50 cm höga plantor. Bra vinterhärdighet.

Munstead – en lavendel med mycket stark doft och ljust blåvioletta blommor. Nästan lika härdig som vanlig lavendel. 40-50 cm hög.

Ellegance Ice – en underbart doftande sort. Buskig, välförgrenad planta med vita blommor, perfekt i krukor eller rabattkanten. Blommar juni-september. Flerårig.

Ellegance Pink – välgrenade plantor med stora, milt ljusrosa, täta blomspiror på stadiga stjälkar. Utsökt enhetligt, upprätt växtsätt och djupt grågrönt bladverk. Mycket värdefull i krukor och rabatter. Härdig perenn som övervintras på väldränerad växtplats.


LIBBSTICKA – Den klassiska buljongkryddan. Flerårig och manshög (eller varför inte kvinnohög?). Pryder sin plats i kryddlandet och blir 150-200 cm hög. Odlas även för att den lockar till sig parasitsteklar, som är ett av trädgårdens nyttodjur. Dess larver livnär sig på löss och andra skadeinsekter.


LÄKEMALVA – Dekorativ perenn och medicinalväxt. Växtsätt likt stockrosens. Grågröna, sammetslena, ludna blad och ljust lilarosa blommor. Ca 180 cm hög.


LÄKEVÄNDEROT – Högväxt medicinalväxt med stora ljusrosa flockblommor. Även odlingsvärd som perenn prydnadsväxt. Höjd ca 100 cm.


MALÖRT – flerårig växt med silvriga blad, stark doft och bitter smak. 70-100 cm hög. Sedan länge använd som brännvinskrydda.


MEJRAM– används till ärtsoppan, tomatsåsen och pastarätterna. Ca 25 cm hög. Flerårig men odlas som ettårig i Sverige.


MYNTA
Alla myntor förökar sig med utlöpare och sprider sig gärna. Plantera din mynta i en kruka och sätt sen ner den i jorden där du vill att den ska växa så hindrar du den från att sprida sig.

Ananasmynta –  grågröna lite ludna blad. Brokbladig.

Chokladmynta –  har glänsande mörkgröna blad med en tydlig doft av choklad och mint.

Engelsk mynta – en pikant pepparmynta av en engelsk typ med mörkgröna glatta blad.

Grönmynta – har vackert lila blommor och gröna blad.

Ingefärsmynta – gulgrönmönstrade och helt gröna blad som skiftar efter temperaturen.

Krusmynta – krusigt mörkgröna blad med fin doft.

Marockansk mynta – den vanligaste myntan till drinkar, t ex Kubas nationaldrink Mojito. Blommar med vita blommor.

Orange mynta – med uppfriskande apelsinsmak.

Pepparmynta – vacker mynta med fin smak.

Rundmynta – småludna blad och vita blommor.

Schweizisk mynta – har lätt uppfriskande citrusdoft.

Spearmintmynta – med äkta tuggummismak.

Äppelmynta – brokbladig mynta med fin äppeldoft.


OREGANO
vanlig_oreganoOregano – även kallad Kungsmynta, en flerårig väldoftande växt med ljuslila blommor. Blommar i juli-augusti och är attraktiv för nektarsökande insekter.

Gulbladig oregano – gulgrönt bladverk med aromatisk doft.

Grekisk oregano –  mycket fin oreganosmak. Skyddas för säker övervintring. Plocka bladen unga till pizza, tomaträtter mm.

Syrisk Oregano Zataar – odlas som ettårig eftersom den är svår att övervintra i Sverige. Vita blommor, mycket stark arom vilken kan jämföras med en blandning av mejram, oregano och timjan. Trivs i torr miljö. 50 cm hög.

Vitfläckig oregano – vit-grönmönstrad variant av oregano.


PERSILJA
Gigante di Napoli – den verkliga giganten bland persiljorna. Den buskiga och kraftiga plantan kan bli ända upp till 50-60 cm hög. De stora, släta, mörkgröna bladen har långa, tjocka stjälkar som kan användas likt bladselleri. Gigante ger en mycket stor blad- och stjälkskörd med en kryddig och rik persiljesmak. Fin att frysa in.

Grüne Perle – har stora, fint mosskrusiga och mycket mörkt gröna blad på långa, styva stjälkar, vilket gör den lätt att skörda. Grüne Perle är en vacker och vinterhärdig persilja av bästa kvalitet.


PIPLÖK, Allium fistulosum – en snabbväxande härdig lökart med uppblåsta stjälkar. Alla växtens delar anses utsökta till råkost och matlagning. Även fin prydnadsväxt. Flerårig.


RINGBLOMMA
Ringblommans kronblad är ätliga och mycket vackra både färska och torkade i maten.

”Zeolight” – en ny variant av ringblomma. Den blir 40-50 cm hög och ger ganska stora halvfyllda blommor med spännande färg. Den orangegula calendulafärgen täcks av ljust rosa med kastanjebruna kanter på kronbladen. Mitten är mörkt brun. Bra som snittblomma.

”Resina” – ger enkla medelstora blommor i gul-orange med orange mitt på knähöga plantor. Men det är oftast inte för utseendet som Resina odlas, utan för sin höga halt av eteriska oljor. För tillverkning av salvor och oljor är den ansedd som en av de bästa. Doftar gott.

”Apricot Beauty” – en aprikos ringblomma med halvdubbla blommor, 50-70 cm hög. Blommar i juni/juli och till frosten tar den.


rosmarinROSMARIN – kan bli 50-60 cm hög, men växer långsamt. Flerårig men måste övervintras inomhus. Underbar till lamm, vilt, gris, kyckling och särskilt i kombination med vitlök.


RUDBECKIA

Röd Rudbeckia ”Solhatt”, Echinacea purpurea – en av de bästa kragblommande perennerna. Stora, ofta 10 cm i diameter, purpurröda blommor med mörk mitt. Grenande blomstjälkar, blanka, lansettlika blad. Gammal kulturväxt i Nordamerika och en av världens mest odlade medicinalväxter. Ca 8o cm hög.

”Primadonna Deep Rose”, Echinacea purpurea – kronbladen hos Primadonna Rose är nästan rakt utåtriktade. En nordamerikansk växt, som blivit mycket odlad som snittblomma och rabattväxt. Den har också blivit mycket uppmärksammad som medicinalväxt, för framställning av förkylningsmedicin.
Den vill växa i soligt läge i en lätt och väldränerad jord. Kan drabbas av mjöldagg där den inte trivs. Flerårig. 60-100 cm.

Läkerudbeckia, Echinacaea pallida – ljust purpurröd och elegant
med samma färgton som hos ”Solhatt”, men med långa bakåthängande smala kronblad. Den har också blivit mycket uppmärksammad som medicinalväxt, för framställning av förkylningsmedicin. Den vill växa i soligt läge i en lätt och väldränerad jord. Han drabbas av mjöldagg där den inte trivs.
Flerårig. 80 cm hög.

Vit Rudbeckia ”Feeling”, Echinacea purpurea – stora, vita blommor med gyllengul mitt. Snabbväxande och härdig perenn som blommar rikligt redan första året. Kompakt växtsätt med friskt grönt bladverk för rabatter, samplanteringar och buketter. Ca 50 cm hög. Blommar juli-september.


SALVIA
Ananassalvia – doftar verkligen ananas och passar till drinkar, efterrätter och kyckling.

Guldsalvia – gul-grönmönstrade blad.

Kryddsalvia – vackra violetta blommor, omtyckta av pollinerande insekter. Blommar först andra året. Ca 60 cm hög. Bladen är goda i te och till fet mat och kött- och tomaträtter.

Brokbladig kryddsalvia – trefärgad i rött, grönt och vitt bladverk.

Rödbladig kryddsalvia – används som vanlig kryddsalvia.

Silversalvia – aromatisk salvia med stora blad.

Stäppsalvia ”Blue Queen”, Salvia nemorosa – vacker och härligt doftande flerårig salvia. Får mörkt violetta blomspiror som kan bli upp till 25 cm långa, en prydnad för din trädgård eller täppa! Dessutom lockar den till sig både fjärilar och bin.


STEVIA – heter Sötflockel på svenska och är verkligen söt. Det är ämnet Steviosid, som är 300 gånger sötare än vanligt socker som gör Stevian till ett uppskattat sötningsmedel. Plantan blir kring 50 cm hög och ger massor av söta sågtandade blad som kan användas färska, torkade, pulveriserade eller koncentrerad i flytande eller fast form. Den kan övervintra som krukväxt inomhus och ge sticklingar till våren.
Steviosid höjer inte blodsockerhalten, utan tvärtom stabiliserar den. Det innehåller inga kalorier och skapar inget beroende. En halv tesked pulveriserade Steviablad motsvarar 2 dl vitt socker.


TAGETES
Vi har flera olika sorter.


TEMYNTA
Citrontemynta, Monarda citriodora– har rosalila blommor med något vitt. Hela växten doftar citron och nyutslagna blad kan användas till te. Ca 80 cm hög.

Panorama Red Shades, Monarda didyma– en favorit med röda blommor och aromatisk doft.

Prickig temynta, Monarda punctata – extra stark aromatisk doft av thymololja, (mynta och timjan). Gula-ljusskära blommor med lila fläckar. Prydligt växtsätt för rabatt och örtagård.


TIMJAN
Apelsintimjan – tydligt sötare än vanlig timjan med en kryddig citrusarom. Mycket fin att torka. Inte så vinterhärdig.

Backtimjan – ca 5-20 cm hög och tramptålig.

Backtimjan Magic Carpet – har karmosinröda blommor och bildar en låg tät matta. Aromatisk doft.

Bolltimjan – kompakt och klotrunt växtsätt, aromatisk.

Citrontimjan – en härdig sort med fin smak och vackert bladverk som går mot olivgrönt.

Citrontimjan Magic Carpet – är lågväxande och doftar citron när du rör vid den.

Guldtimjan – en citrontimjan med dekorativa guldfärgade blad, aromatisk.

Hängtimjan -en citrontimjan med guldfläckiga blad och hängade växtsätt, aromatisk.

Kryddtimjanvanlig timjan. 25-30 cm hög, blommar med ljuslila blommor juni-augusti.

Silvertimjan – en citrontimjan med silvriga dekorativa blad, aromatisk.

Stortimjan – växer lågt och utbrett, ca 15 cm hög. Har större och rundare blad än vanlig timjan och är mycket vacker när den blommar med sina ljust rosalila blommor i juli-augusti.

Ayelet – en sommartimjan som inte är vinterhärdig (dock är den det i min trädgård). Den har smalare, mer barrlika blad, som också är mer grågröna. Den bästa aromen bland all frösådd timjan, kallas även kallad provençalsk timjan. Ca 20 cm hög.

German Winter – kan med täckning odlas som flerårig. Små ljuslila blommor och smala, nästan barrliknande blad. Vintergrön och därmed extra känslig under tidiga våren om nätterna är kalla. Ca 20 cm hög.


Gå till Plantskolan