Squash & pumpa

50 kr/st. Alla plantor är odlade i KRAV-märkt jord.


Sommarsquash

IngenbildTondo Chiaro di Nizza
Ger klotrunda frukter med mycket rik smak. Perfekta för ungsbakning med fyllning i. Skalet, som är ganska tunt, är grönt med ljusa prickar. Frukterna bör skördas när de är 10-15 cm för ugnsbakning eller som små, 3-5 cm, och anrättas hela. Tondo di Nizza, som är mycket eftersökt i Frankrike och Italien, är en mer än hundraårig delikatess. (ekologiskt odlat frö)


Sommarsquash Yellow Crookneck

Yellow Crookneck
En annorlunda, lite senare busksquash med mörkt gula, knottriga frukter, formade som käglor med böjd hals. Köttet är fast och smörigt gott med en smak i en klass för sig. Den godaste sommarsquashen enligt många. Yellow Crookneck bör skördas ca 15 cm lång. (ekologiskt odlat frö)


Sommarsquash TromboncinoTromboncino
”Den lilla trombonen” är en ovanlig gammal italiensk squash. De släta, limegröna frukterna blir långa, 5-6 cm tjocka och är uppsvällda vid blomändan där alla frön är samlade. Skördas helst vid 30 cm längd, men är fullt njutbar även om den blivit en halvmeter. Köttet är slätt och fast. Smaken är mild med en antydan av kronärtskocka. Den kraftiga plantan är rankande och fin att binda upp. Får den ringla fritt på marken blir frukterna oftast krokiga. Tromboncino kan förvaras ganska länge. (ekologiskt odlat frö)


Sommarsquash Black BeautyBlack Beauty
En kompakt busksquash med massor av grönsvarta frukter. Bäst när den är högst 20 cm lång. Utmärkt att frysa. Introducerad i USA på 1920-talet. (ekologiskt odlat frö)


Sommarsquash CocozelleCocozelle
Tilltalande och lättodlad italiensk busksquash med långa, slanka, cylindriska frukter. Skalet är ljusgrönt med mörkgröna ränder. Köttet är ljust och fast med fin zucchinismak. Cocozelle är en gammal (1885) tålig, pålitlig zucchini som ger bra. (ekologiskt odlat frö)


Sommarsquash Golden ZucchiniGolden Zucchini
En ganska tidig gul busksquash som ger en fin skörd av guldgula frukter. Formen är slank och cylindrisk och köttet fast med mycket god zucchinismak. (ekologiskt odlat frö)


IngenbildLebanese White Bush
En typisk sommarsquash från Mellanöstern, en Cousa-squash, med fantastisk smak. Denna gamla typ av squash växer som en kraftig buske och ger upp till 15 frukter per planta om den skördas ofta. Frukterna är korta och tjocka med ett ljusgrönt, vitprickigt, tunt skal och ett vitt, fast kött. Godast är de som unga, men behåller sin rika smak även då de blivit större. Mycket lämplig för ugnsbakning. Väl utväxt och mogen med ett hårt, halmfärgat skal, håller den sig i flera månader och är utmärkt i soppor och grytor. (ekologiskt odlat frö)


Vintersquash

– mer lik pumpa i konsistens och smak. Skördas före frosten och kan förvaras i rumstemperatur upp till ett år. Fröna är stora och kan rostas och saltas till snacks.


Vintersquash Blue HubbardBlue Hubbard
Frukterna med sina släta, men kulliga, hårda, silverblå skal, väger allt mellan 2 och 15 kg. De är avsmalnande i ändarna och har ett tjockt, orangegult, slätt kött med fin kvalitet och smak. En mogen Blue Hubbard kan lagras upp till ett år. (ekologiskt odlat frö)


Waltham Butternut

Waltham Butternut
Denna squash är resultatet av flera års tålmodigt förädlingsarbete av Bob Young från Waltham, Massachusetts. Den är uppskattad för sin raka hals och sitt smakrika, torra gula-orange kött. Smaken är nötig och plantan ger hög avkastning. Frukten väger 1,5-3 kg och är utmärkt att lagra. En av de mest populära sorterna för ugnsbakning. (ekologiskt odlat frö)


squashUchiki Kuri
Även kallad Orange Hokkaido. En traditionell japansk vintersquash som ger droppformade, orangeröda, släta frukter på 1-2,5 kg. Köttet är kraftigt orange, fiberfritt och med en något söt och nötliknande smak. Låt frukterna sitta kvar så länge som möjligt. Ushiki kan som mogen och vältorkad lagras länge. (ekologiskt odlat frö)


Ingenbild

Blue Kuri
Kallas även Green Hokkaido. Denna gamla japanska vintersquash har svagt åsade, lite plattrunda, släta och mattgröna frukter, som är lite mindre och något färre än hos Uchiki Kuri. Det gula, fiberfria och fasta köttet är smörigt sött. Blue Kuri är en tålig, långrankande sort som går mycket bra att lagra. Har stora frön. (ekologiskt odlat frö)


Pumpa

IngenbildHalloweenpumpa Connecticut Field
Medelsen sort som ger stora något plattrunda orange frukter på 5-15 kg. En klassisk Haloweenpumpa! (ekologiskt odlat frö)


nakenfröpumpa

Nakenfröpumpa Retzer Gold
Rankande men inte så kraftigt växande, därför kan man plantera den tätare än de flesta matpumpor. Frukten blir först mörkgrön, sen guldgul när den mognar. Denna österrikiska specialitet har gröna frön med mycket tunt skal som man lätt tuggar igenom. Fröna har högt oljeinnehåll, är nyttiga och smakar mycket bra. Man kan utvinna den gröna oljan ur fröet. (ekologiskt odlat frö)


Bilderna på Yellow Crookneck, Cocozelle, Golden Zucchini och Blue Hubbard är publicerade med tillstånd från Runåbergs Fröer och Black Beauty och Waltham Butternut med tillstånd från Seed Savers Exchange.


Gå till Plantskolan