Syrad chili värmer gott

Mjölksyrejäsning har stått högt upp på listan i år. Jag började redan i juli att ta vara på små skördar och efterhand som sommaren och hösten gick så växte antalet burkar och högen med recept.

Först ut blir några av årets syrningar med chili. Det passar bra med lite hetta nu när vi går mot kallare tider. Syrad chili kan ätas kall som tillbehör eller användas i matlagningen.

syrad-chocolat-scotch-bonneSyrad chili Chocolat Scotch Bonnet med röd paprika. Har man väl smakat kan man inte vara utan, ja det syns på burken som nästan är tom. Varför gjorde jag bara en? Den är rysligt stark och en tesked gör varje köttgryta mustigt stark och rund i smaken.

Recept

12 g salt/3 dl vatten/300 g grönsaker

275 g röd paprika, 2 Chocolat Scotch Bonnet och 4 vitlöksklyftor blev en bra mix.

 • Använd en burk som rymmer 1/2 liter.
 • Koka vattnet med saltet och låt det svalna.
 • Rensa bort kärnor och mixa sen paprika, chili och vitlök.
 • Blanda med saltlagen och häll i burkar.

syrad-ajvarSyrad Ajvar var ett eget litet experiment. Kan man verkligen syra aubergine? Ja, tydligen! Det blev väldigt gott och lika användbart som ”köpeajvar”.

Recept

15 g salt/1 liter vatten/1 kg grönsaker

Jag använde proportionerna 480 g paprika, 370 g aubergine och 150 g chili (Serrano och Hawai), men det går ju att blanda både grönsaker och chili efter lust och tillgång. 8 vitlöksklyftor åkte också med.

 • Koka vattnet med saltet och låt det svalna.
 • Mixa grönsakerna, blanda det med saltlagen och häll i en konserveringsburk.

syrad-vitlok-med-rocotoSyrad vitlök (till höger) och syrad vitlök med chili Rocoto (till vänster).

Recept

30 g salt/1 1/2 liter vatten/1 kg vitlök eller 1 kg vitlök och chili

Vitlöken kan vara skalad eller oskalad men den ska vara ren och fri från jord förstås.

 • Använd en 4 burkar som rymmer 1/2 liter vardera.
 • Koka vattnet med saltet och låt det svalna.
 • Lägg vitlöksklyftorna i burken (varva med chili om du vill) och häll över saltlagen.

syrad-gurka-med-hungarian-hSyrad gurka med chili Hungarian Hot Wax.

Recept

45 g salt/1 liter vatten/1 kg färska inläggningsgurkor

Krydda med 1 chili Hungarian Hot Wax eller någon annan sort du gillar, 2-4 dillkronor, 3-6 blad från hallon eller svarta vinbär, skalade vitlöksklyftor, 1 tsk senapsfrön och 2 lagerblad.

 • Använd en burk som rymmer 2-3 liter.
 • Koka vattnet med saltet och låt det svalna.
 • Skrubba gurkorna rena och fina.
 • Pricka gurkorna med en gaffel.
 • Skölj bladen och varva sedan gurkor med kryddor och blad i burken.
 • Häll över saltlagen.

syrad-chiliSyrad chili i bitar kan vara mixad, skivad eller grovhackad.

Recept

12 g salt/3 dl vatten/300 g chili

 • Använd en burk som rymmer 1/2 liter.
 • Koka vattnet med saltet och låt det svalna.
 • Tvätta chilin och skär bort området runt skaftet.
 • Mixa, skiva eller hacka chilin och fyll den på burkar.

syrad-hel-chiliSyrad hel chili är vackert som tusan! Använd samma recept som ovan, men med hel chili i stället. Välj den chili du gillar eller blanda olika sorter.

Ett eget inlägg om syrade grönsaker och pickles hittar du här.

Några tips!

Använd handskar så fort du ska hantera chilifrukter i större mängder som är öppnade eller delade på något sätt. Det är väldigt starkt och kan svida rejält på händerna eller där man råkar klia sig… Mixar du chili i matberedare så ha lock på, använd inte stavmixer i öppet kärl eftersom det kan stänka. När du öppnar locket så passa dig för chiliångorna som kan få den mest härdade att nysa ordentligt. Samma sak när du sköljer redskapen i vatten och diskar, använd handskar och akta dig för ångorna. Låt inte barnen vara med när du syrar chili. Å andra sidan känns det som om man aldrig mer ska bli förkyld efter en dag med chilisyrning 🙂

Saltet ska vara jodfritt och grönsakerna helst ekologiskt odlade för att man ska lyckas.

Överst i alla burkar lägger jag en 1-liters plastpåse fylld med lite vatten. Påsen ska vara av god kvalitet så att den inte läcker. Jag använder fryspåsar. Påsens roll är att vara gräns mellan det som ska syras och syret eftersom mjölksyrebakterier vill leva och föröka sig i vatten och inte i luft.

I början av mjölksyreprocessen kan det jäsa ganska kraftigt och det bildas koldioxid som tränger ut ur burken. Så ska det vara. I bland jäser det så mycket att vätskan rinner över. Då kan man behöva fylla på med kokt vatten så att vätskenivån hålls över grönsakerna.

Alla syrningar har stått i rumstemperatur med en papperskasse över som skydd mot ljuset de första 10-14 dagarna. Därefter flyttas de in i kylskåpet och är färdiga att provsmakas.

Det här inlägget postades i Chili, Gurka, Kryddor, Örter, Paprika, Recept, Ta tillvara skörden, Vitlök. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Syrad chili värmer gott

 1. david skriver:

  Imponerande arbete och bra presentation som inspirerar! Givetvis finns det många bra anledningar till att använda sig av ekologiskt odlade grönsaker men i hänseende mjölksyrningsjäsning gör det varken från eller till jämfört med konventionellt odlade.

  • Monika Hulthe skriver:

   Tack David! Jag vet att Karin Bojs skriver att det inte spelar någon roll för resultatet i sin bok ”Syra själv”. Annelies Schöneck är av en annan ståndpunkt och skriver lite annorlunda i sin bok ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”:

   ”En hög kvalitet hos livsmedlen kan inte åstadkommas i slutskedet av förädlingsprocessen. Den måste odlas fram. Vi måste börja med jorden.”

   Det finns många sanningar och den som söker finner ofta bevis på det som förstärker det man redan tror. Själv tror jag att en levande jord är avgörande, inte bara för födans kvalitet, utan även för själva livets fortlevnad på vårt kära men sargade jordklot.

 2. Pingback: Syrad hetta med sting! | ekoplantan

 3. Jovanka Redgård skriver:

  Hej!
  Mycket trevlig plats att komma till. Tack att du delar med dig av dina erfarenheter.
  Mvh
  Jovanka Redgård

 4. laila skriver:

  Hej,
  Har försökt syra vitlök och nu efter 10 dagar märker jag att den har blivit grön. Är syrningen misslyckad?! Vad kan ha hänt?!
  mvh/laila

  • Monika Hulthe skriver:

   Jag har varit med om att vattnet blir grönaktigt av vitlök och broccolo, men det händer bara ibland. Vad jag vet är det inget farligt men jag är absolut ingen expert på mjölksyrning så mitt råd är att fråga någon som vet mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *