Syrad hetta med sting!

Vi äter mycket mjölksyrejästa grönsaker under vintern. Jag syrar vitkål, broccolo, morötter, broccoli, sockerärtor, vitlök, ja det mesta åker ner i burkarna i olika kombinationer och hamnar så småningom på middagsbordet som ett gott tillbehör till maten. Om jag skulle lista tre favoriter så är det surkål, syrade morötter med kummin och syrad grönsaksmix med broccolo och fänkålsblommor. Fast tre räcker inte. Då ryms ju inte den syrade ajvarn!

Jag experimenterar mej fram och försöker hitta nya varianter hela tiden. Första gången jag försökte mej på att syra ajvar relish var 2013. Det blev så gott! Men även det som är gott kan bli godare, eller hur? Så förra året kryddade jag lite annorlunda. Jag tänkte att honung skulle ge en lite rundare smak och ingefära ge det där stinget som värmer så gott, om man nu inte tycker att chili värmer så det räcker… Den stora skörden av chili, paprika och aubergine fick styra så jag syrade mycket mer, en 3-litersburk!

ajvar 2015Och det blev just sådär gott som jag hade tänkt! Smaken av rostad paprika och aubergine som finns i den köpta ajvarn är utbytt mot en friskt syrlig smak som passar till det mesta. Nu när jag gör min egen ajvar tycker jag att den köpta är aningen för söt. Samma inläggningar med ättika och socker, de känns för söta. När man börjar syra får det effekter på smaklökarna.

Recept
1 kg paprika (röd blir vackrast men man kan lägga ner lite orange och brun också)
0,9 kg aubergine, rå och oskalad
80 g jodfritt salt
8 stora klyftor vitlök, eller 16 normalstora.
75 g stark chili med kärnor
2 msk honung
2 msk färsk ingefära

Chilin jag använde var en smal, lång röd chili av okänd sort. En sån där sort som inte är vad det stod på fröpåsen men som man ändå vill fortsätta odla för att den är så väldigt god!

  • Finriv alla ingredienser i matberedare (mixa inte).
  • Blanda allt ordentligt med saltet i en stor bunke.
  • Packa det i burken och fyll på lite kokt och avsvalnat vatten ovanpå om det inte vätskat sig tillräckligt för att täcka grönsakerna.
  • Följ tipsen nedan!

Några tips!
Använd handskar så fort du ska hantera chilifrukter i större mängder som är öppnade eller delade på något sätt. Det är väldigt starkt och kan svida rejält på händerna eller där man råkar klia sig… Mixar du chili i matberedare så ha lock på, använd inte stavmixer i öppet kärl eftersom det kan stänka. När du öppnar locket så passa dig för chiliångorna som kan få den mest härdade att nysa ordentligt. Samma sak när du sköljer redskapen i vatten och diskar, använd handskar och akta dig för ångorna. Låt inte barnen vara med när du syrar chili. Å andra sidan känns det som om man aldrig mer ska bli förkyld efter en dag med chilisyrning 🙂

Saltet ska vara jodfritt och grönsakerna helst ekologiskt odlade för att man ska lyckas.

Överst i alla burkar lägger jag en 1-liters plastpåse fylld med lite vatten. Påsen ska vara av god kvalitet så att den inte läcker. Jag använder fryspåsar. Påsens roll är att vara gräns mellan det som ska syras och syret eftersom mjölksyrebakterier vill leva och föröka sig i vatten och inte i luft.

I början av mjölksyreprocessen kan det jäsa ganska kraftigt och det bildas koldioxid som tränger ut ur burken. Så ska det vara. I bland jäser det så mycket att vätskan rinner över. Då kan man behöva fylla på med kokt vatten så att vätskenivån hålls över grönsakerna.

Alla syrningar har stått i rumstemperatur de första 10-14 dagarna. Jag har en papperskasse över som skydd mot ljuset och burken står på en djup tallrik för att samla upp vätskan som rinner över  Därefter flyttas de in i kylskåpet och är färdiga att provsmakas.

Tidigare inlägg om mjölksyrning

 

Det här inlägget postades i Chili, Paprika, Recept, Ta tillvara skörden. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Syrad hetta med sting!

  1. Pingback: Hälsningar från en frögalen | Jordroten

  2. Birgitha von Barth skriver:

    Intressanta recept, men undrar över varför saltet skall vara jodfritt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *