Ta vara på tomaterna 2

Sommaren såg ut att ge en dålig skörd av tomater, men den varma och långa hösten gav en andra skörd som heter duga. Konservering eller hermetisk inkokning som det också heter är en bra metod att ta vara på tomater om man har ett överflöd. För tänk efter, hur många burkar konserverade tomater köper du varje år? De skulle kunna vara dina egna!

Så här i sydöstra Småland har vi fortfarande körsbärstomater kvar utomhus, i säckar mot den varma lagårdsväggen och växthusen har fortfarande klasvis med tomater som ska tas tillvara. Kryddlandet ser fint ut och det finns mycket kvar att skörda, så passa på innan kylan kommer.

När man odlar många sorters tomater märker man att tomater ser helt olika ut, även inuti. Vanliga tomater har ett ganska vattnigt kärnhus och passar fint till sallader och direktkonsumtion, liksom körsbärstomater. Bifftomater och pastatomater är ofta mer köttiga och passar fint till grytor, soppor, tomatsås, konservering och torkning. Men jag konserverar även körsbärstomater…

Burkar med skruvlock går fint att använda och förbereds genom att rengöras väl och steriliseras genom att sätta in dem i ugnen med en liten skvätt vatten i botten på 125° i en halvtimme. Se bara till att locken är hela och fina.

Konserverade tomater

Inkokta körsbärstomater

Körsbärstomater, gärna i olika färger
Havssalt
Olivolja
Kvistar av färsk salvia, rosmarin och timjan
Vitlök

Skölj tomaterna väl. Fyll burkarna ordentligt med tomater och varva med vitlöksklyftor, salvia, rosmarin och timjan. Stuva tomaterna ordentligt och låt dem bilda en liten hög över glaskanten. Strö över en rejäl nypa havssalt och häll över en skvätt olivolja. Lägg skruvlocket ovanpå tomathögen, den sjunker ner efterhand som tomaterna kokas.

Ställ in burkarna i ugnen på 120° i långpanna med vatten och låt dem stanna där tills det bubblar och kokar ordentligt, det ska bubbla ca 20 minuter. Stäng av värmen. Ta ut burkarna och låt dem svalna något så det inte utvecklas mer ånga. Skruva på locken ordentligt och ställ in på eftervärmen.

Dessa tomater får en fin smak av örter och vitlök och är goda att äta kalla som tillbehör eller som en liten smårätt tillsammans med fetaost, oliver och nybakat bröd.

Ett annat sätt att koka in tomaterna är att sätta dem i vattenbad precis som ovan, men i 100 grader i 3 timmar. Jag har provat båda varianterna och det blir lika gott.

När du ändå konserverar tomater kan du prova två andra varianter som du kan sätta in samtidigt i ugnen.

Pastatomat Black Plum

Den uppmärksamme kanske lägger märke till att pastatomaten Black Plum inte är särskilt ”black”. Det beror på att den är odlad i växthus. På friland blir den mörkare.

Koka in tomatsås

Biff- eller pastatomater
Chili
Havssalt
Socker
Äppelcidervinäger

Skölj och skär tomaterna i stora bitar och kör dem en kort stund i mixer. Har du ingen mixer så hacka dem fint. Detta är mest för att skalbitarna ska bli små. Ofta ser man i recept att tomaterna ska flås eller passeras så att kärnor och skal tas bort, men som självhushållare vill jag ta vara på det mesta och skalet är ju dessutom väldigt nyttigt, så jag låter det oftast vara kvar. Koka tomatsåsen med finhackad chili i ett par timmar, tills det reducerats ordentligt. Tillsätt 1 tsk salt per 500 g tomater. Smaka av med lite socker och vinäger. Nu ska såsen fyllas och konserveras i väl rengjorda burkar.

Fyll burkarna till någon centimeter från ovankanten. Skruvlocket skruvar du bara på löst så att ånga kan slippa ut. Följ receptet ovan.

Färdig tomatsås är toppen när man vill laga lunch eller middag snabbt! Eller varför inte använda det som bas i en gryta med bönor eller kött?

Konserverade tomater

Halvtorkade konserverade tomater

Konserverade halvtorkade tomater

Biff- eller pastatomater
Havssalt
Vitlök
Kvistar av färsk salvia, rosmarin och timjan
Olivolja

Skär bifftomater i halvcentimeter tjocka skivor eller pastatomater i halvor eller klyftor och lägg på ett bakplåtspapper på plåt. Strö lite salt över som hjälp att dra ut vätskan. Sätt in i ugn på 100° och där får de stå tills de blivit halvtorra. Eftersom jag har vedspis utan termostat så gissar jag mig till värmen och tomaterna stod inne i ca 2,5 timmar med öppen ugnslucka. Stoppa ner tomaterna i en väl rengjord burk tillsammans med vitlöksklyftor och kryddor. Toppa med en nypa salt och slå på olivolja. Skruva på locket löst och följ receptet ovan.

Halvtorkade tomater ger kraftigare tomatsmak. Ungefär samma sak som att koka tomatsåsen länge som i receptet ovan. Ju mer vätska som försvinner, desto kraftigare tomatsmak.

Att öppna en burk egna tomater med smak av kryddlandets örter, det är lycka!

Andra inlägg med tomatrecept:
Ta vara på tomaterna (om tomater i allmänhet, torka tomater i skivor, koka tomatpuré för infrysning, chilisås, frysa in hela tomater)

Ta vara på tomaterna 3 (konservering av tomater, ratatouille, tomatbröd, torka tomater i halvor och klyftor)

Ta vara på tomaterna 4 (konservering av halvtorkade tomater)

Det här inlägget postades i Recept, Ta tillvara skörden, Tomater. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ta vara på tomaterna 2

 1. Kerstin Olofsson skriver:

  Så bra recept! Tack! Har ”hela köket” fullt av mognande tomater och idag har jag slutavverkat odlingarna i det lilla växthuset – blev ett handfat fullt med tomater, chili, paprika och en aubergine. Här ska kokas in och torkas!
  Har du lika bra recept för omhändertagande av chili?

  • admin skriver:

   Kul att du gillar recepten! Jag har inga direkta recept för att ta hand om chili. Vi brukar göra så här:

   torkar – mest hela chilifrukter som gärna torkar av sig själva
   fryser – habanero och chocolat scotch bonnet som hellre möglar än torkar, skivas och fryses
   chilipulver – torkad chili som hackas sönder i matberedaren (man kan sikta bort kärnor och större bitar efteråt om man vill ha ett finare pulver)
   chilisalt – färsk urkärnad chili som körs i matberedare med ekologiskt havssalt, torkas långsamt i rumstemperatur och läggs i burkar

   Rätt mycket åker ju ner i tomatsås, chilisås, chutney och andra inläggningar förstås.

 2. Julia skriver:

  Hej!
  Hur länge håller tomaterna i recepten? Har precis blivit med växthus och funderar över hur jag kan ”bevara” tomaterna så länge som möjligt 🙂

  • Monika skriver:

   Tomatprodukter håller i allmänhet länge på grund av sitt låga ph-värde. Jag förvarar chilisås och inkokta körsbärstomater i kylen och det har hållit fint i ett år. Oftast är det uppätet innan det 🙂

 3. Lena Ericsson skriver:

  så mycket gott! Tack för tipsen!

 4. jeanette persson skriver:

  Tack för fantastiska recept super gott , gjort tomatsås o torkar för fullt så det ska räcka i vinter 🙂

 5. Teres Boberg skriver:

  Nu har jag njutit sedan sensommaren av de inkokta körsbärstomaterna & konserverad tomatsâs, underbara recept, ett stort TACK till dig!

  • Monika Hulthe skriver:

   Å, så kul att höra! Hoppas årets tomatsommar blir lika fin. Det ser ju inte riktigt ut så just nu med all kyla men jag hoppas det vänder snart. Då blir det ny inkokning, torkning och konservering!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *