Ta vara på tomaterna 3

Så här mitt i vintern är jag glad för mitt tomatförråd. Det förgyller våra måltider på många sätt. Jag har tidigare skrivit om olika sätt att ta vara på tomater och idag handlar det om konservering, eller hermetisk inkokning som det också heter, och lite mer om att torka tomater.

Ett gott tillbehör

Bilden visar en tallrik körsbärstomater, både gula, orange, gröna, röda och bruna, inlagda i vitlök, färska örter och olivolja. En mycket enkel konserv att göra själv som passar fint till en tallrik smårätter och ett nybakat bröd eller som tillbehör till vilken måltid som helst. Tomaterna håller sig hela om processen går långsamt och smaken är en finstämd kombination av örtagård och solvarma tomater, smakerna dansar helt enkelt runt i olivoljan! Recept hittar du här.

Förutom dessa körsbärstomater som är ”ätklara” direkt ur burken behövs en hel del tomatsås och tomatpuré för att klara vinterns tomatbehov. Det har jag skrivit om tidigare, se längst ner på detta inlägg.

Något jag lärt mig förra året är att konservera hela, flådda tomater. Här passar pastatomater bra eftersom de är köttiga och inte innehåller lika mycket vatten som andra sorters tomater. Jag använde sorterna Black Plum och Britains Breakfast som har en alldeles lagom storlek och fasthet för detta. Konservering på gammaldags vis, med konservglas och gummiring är en konst i sig och det finns mycket kunskap man bör känna till innan man ger sig på det. En utmärkt artikel finns på det helt fenomenala forumet Alternativ.nu – praktisk kunskap om självhushållning.

Konservering av tomater

Det gick både snabbt och enkelt att flå och stoppa ner i burkarna och smaken, den är i en helt annan klass än hela konserverade tomater på plåtburk! Det går lika bra att konservera andra sorters tomater, både flådda och oflådda, hela eller i bitar – allt efter behov.

Tomatkonserver

Varje höst, när squashskörden är så stor att vi inte hinner äta upp allt och paprikorna mognar i massor, kokar jag ratatouille (burken till höger på bilden). Jag brukar frysa in den i burkar, men i höstas provade jag även att konservera den. Ratatouille är en fransk grönsaksrätt som bara blir godare ju längre den kokar, vilket är perfekt för konservering. Egentligen ska det vara aubergine i den, men jag är inte så förtjust i det så jag använder squash, och gärna då en squash som inte är så blöt eller innehåller så mycket kärnor. Tromboncino som är en fast och lite torrare squash och som har de få kärnorna samlade på ett ställe, passar utmärkt.

Ratatouille
Gul lök
Squash
Paprika
Tomater
Olivolja
Vitlök
Lagerblad
Salt
Färska örter, t ex timjan, oregano, mejram eller vad du tycker om

Kvantiteterna bryr jag mig mindre om, jag tar vad jag har överskott av, men tillvägagångssättet är enkelt. Skölj och grovhacka alla grönsaker och börja med att fräsa löken i olivoljan. Tillsätt sedan resten av grönsakerna. Jag bryr mig inte om att flå tomaterna eftersom det nyttiga sitter i skalet och det känns som om just det behövs extra mycket på vintern!

Småputtra under lock 10-15 minuter medan du rör om då och då. Lägg i kryddorna och koka ytterligare någon halvtimme utan lock, så att vätskan kan avdunsta.

Nu är det klart att avnjutas som det är med ett gott bröd, eller som tillbehör till lammkotletter eller något annat som du tycker passar till. Koka en rejäl sats och stoppa en del i frysen eller konservera på glas.

Torkade tomater i olika färger

Nu till de torkade tomaterna! Enkelt att göra, energisnålt att lagra, oerhört användbart och med mycket god och koncentrerad tomatsmak. Men det kräver både tid och passning och det lönar sig inte att höja temperaturen för att det ska gå fortare, då smakar tomaten mer ”kokt” i stället.

Torkade tomater i halvor

Sorter som passar att torka är egentligen alla tomater som inte har ett stort blött kärnhus. Bifftomater (som ofta har många rum) och pastatomater går fint att torka i skivor. Pastatomater blir bra både som halvor och klyftor. Och alla andra tomater går också att torka men ju blötare de är, desto längre tid tar det. Torkade tomater i skivor har jag skrivit om tidigare, se länkarna längst ner i inlägget.

Torkade tomater i klyftor

Torkade pastatomater i halvor eller klyftor

Skölj tomaterna och halvera dem eller skär i fyra klyftor. Om du ska torka i ugn, lägg dem med skalet nedåt på galler eller plåt med bakplåtspapper på. Temperaturen ska vara max 50 grader och luckan delvis öppen så att fukten kan transporteras ut. Vänd tomaterna när snittytan har torkat till och fortsätt sedan att vända då och då. Detta tar åtskilliga timmar, ibland dagar, beroende på mängd och tomatsort.

I torkapparat lägger du bitarna på torkollorna med skalet nedåt. Temperaturen ska även här vara max 50 grader och du vänder på samma sätt som ovan, inte förrän skärytan torkat till. Jag brukar köra torken i omgångar. På dagarna är den på och på nätterna av. Då sker torkningen långsamt och jämnt. Under nätterna när apparaten är avslagen jämnar fukten ut sig i tomaterna och nästa dag fortsätter jag att ha på torkapparaten. När tomaterna är klara är de läderartade. Det tar sin tid att torka både halvor och klyftor men det är väl värt besväret för smaken är oslagbar! Lagda i rena glasburkar med tättslutande lock och förvarade mörkt så håller de sig i åratal.

Torkade tomater på burk

Torkade tomater använder jag i matlagningen, i både grytor, soppor och gratänger. Finstrimlade i sallad eller bröd är lika gott.

Tomatbröd (foccata)
6 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
50 g jäst
1/2 msk salt
torkade tomater klippta i strimlor

Ovanpå degen:
oliver
olivolja
havssalt
färska örter

Blanda ihop degen, låt jäsa en timme. Stjälp upp bakplåtspapper och släta till ytan med slickepott och olivolja, tryck ner oliver, strö över örter och extra salt. Jäs 15-25 minuter och grädda det mitt i ugnen i 25 minuter i 225 grader.

När det är dags att tänka på sommarens tomatodling, tänk vinter också och skaffa några bra plantor till konservering och torkning! Att köpa energikrävande, smaklösa vintertomater… allvarligt talat, är det värt det? Det behövs inte så mycket. Ett par burkar torkade tomater, några burkar konserverade körsbärstomater och en rejäl laddning tomatpuré och både samvetet och vinterns goda måltider är räddade!


Tidigare inlägg med tomatrecept:

Ta vara på tomaterna (om tomater i allmänhet, torka tomater i skivor, koka tomatpuré för infrysning, chilisås, frysa in hela tomater)

Ta vara på tomaterna 2 (tre olika tomatkonserver: inkokta körsbärstomater, tomatsås, halvtorkade inkokta tomater)

Ta vara på tomaterna 4 (konservering av halvtorkade tomater)

Det här inlägget postades i Paprika, Recept, Squash, Ta tillvara skörden, Tomater. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ta vara på tomaterna 3

 1. Paul Teepen skriver:

  Tack för tipsen, ska börja nyttja de.

 2. Kerstin Olofsson skriver:

  De här tahandomtomaternasidorna är helt underbara och oundgängliga! Nu väntar vi bara på skördetiden! Än så länge går det mesta rakt in i munnen… 🙂

 3. Titti skriver:

  Har just satt på min första omgång tomater på nya torkapparaten.
  Testar 9 av mina sorter. Spännande.
  Få se om jag gör halv- eller heltorkade.
  Tack för bra sida!

  • Monika Hulthe skriver:

   Tack, kul att höra att du gillar sidan! Det är spännande att testa olika sorters tomater. En del tomater är godast färska, andra jättegoda torkade och en del fantastiska som konserverade eller inlagda. Glest och fint ska tomaterna ligga. Jag brukar ha lika mycket tom yta som tomater på torkollorna.

   • Titti skriver:

    Oj. Jag kanske satte för tätt på några ollar. Har 5 ollar. En lämnade jag tom, den nedersta. 2 har nog lagom med tomater. Men jag kanske skulle sprida ut allt på alla 5 ollarna?
    Stänger snart av den för natten. Den har då gått 7 tim.
    Har foton på min fb sida TittisTuffaTomater.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *