Ta vara på tomaterna 4

Koncentrerad somrig tomatsmak i kombination med örtagårdens kryddiga värme, det är vad jag tänker när jag tar hand om tomaterna som ska ätas i vinter. Först ska så mycket vätska som möjligt bort på ett skonsamt sätt. Det får bli i ugnen på mycket svag värme. Två hela plåtar med halverade tomater och ett par vitlökar står hela kvällen och natten i vedspisens ugn med luckan lätt öppen. Eldar gör jag tills jag går och lägger mej. På morgonen eldar jag ett par timmar till. Värmen stiger aldrig till över 100 grader, för vätskan ska inte koka bort, bara avdunsta och tomater och vitlök ska inte bli brynta.

ugnsplåtPå morgonen varvar jag varma tomater med skalade vitlöksklyftor och färska örter i rena glasburkar.

närbild tomatkonservTre örtkombinationer vill jag prova:

 • citronverbena och oregano
 • dragon och citrontimjan
 • salvia, timjan och vinterkyndel

Lite havssalt och en god olja fylls på burkarna. Det behöver inte alls täcka tomaterna. Därefter skruvar jag på nya lock och sätter burkarna i min konserveringsapparat. 90 grader ska det upp till och sen hålla den temperaturen i 30 minuter. Burkarna får stå kvar i det varma vattnet tills de svalnat. Sen kan de förvaras svalt eller i rumstemperatur.

Färdigkryddade tomatkonserver är väldigt användbara. De kan ätas kalla med en bit nybakat bröd och några oliver. Man kan mosa innehållet och använda det som tomatsås på den hembakta pizzan. En soppa med bara lite extra vatten, örtsalt och en skvätt grädde blir en god förrätt eller lunch. Pastasåsen fixas på några minuter!

Att använda nya lock är ett bra tips för konservering. Lock blir så lätt skadade när man öppnar en burk som varit konserverad och det behövs ingen stor glipa för att det ska komma in bakterier och sätta igång oönskade processer i burken. Jag har för vana att alltid beställa fler lock än burkar när jag köper nya. Glasburkarna används igen och igen men även locken återanvänds till allt annat som ska förvaras men inte konserveras.

Konserver förvaras mörkt och torrt och tar ingen plats i kyl eller frys som ju behövs till så mycket annat när man är självhushållare.

Tidigare inlägg med tomatrecept:
Ta vara på tomaterna (om tomater i allmänhet, torka tomater i skivor, koka tomatpuré för infrysning, chilisås, frysa in hela tomater)

Ta vara på tomaterna 2 (tre olika tomatkonserver: inkokta körsbärstomater, tomatsås, halvtorkade inkokta tomater)

Ta vara på tomaterna 3 (konservering av tomater, ratatouille, tomatbröd, torka tomater i halvor och klyftor)

Det här inlägget postades i Kryddor, Örter, Recept, Ta tillvara skörden, Tomater, Vitlök. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ta vara på tomaterna 4

 1. Johanna skriver:

  Åh, det både låter och ser väldigt gott ut. Men om man inte har en konserveringsapparat, kan man göra ändå? Behöver oljan täcka tomaterna då? Tror (/vet) du om det fungerar med riktigt rengjorda glasburkar (såna med snäpplock och gummipackning) som fylls varma och får svalna ståendes upp och ner.

  Du har en väldigt fin och inspirerande blogg. Jag har nyss hittat hit (lucky me) och läser och inspireras av både gamla och nya inlägg.

  • Monika Hulthe skriver:

   Om man inte har en konserveringsapparat kan man använda en stor kastrull med en ihopvikt handduk i botten. Ställ ner dina burkar och fyll på vatten till 3/4 av burkens höjd. Värm sen vattnet mycket långsamt till 90 grader. Det ska ta ungefär 45 minuter. Håll sen den temperaturen i 30 minuter och stäng sen av värmen. Låt burkarna svalna i vattnet. Oljan behöver inte täcka. Du kan använda både glasburk med skruvlock och glasburk med snäpplock och gummipackning. Att fylla burken och låta den svalna upp och ner ger en produkt med kortare hållbarhet och den bör förvaras i kylen.
   Kul att du gillar bloggen 🙂

 2. Åh, det där lät ju jättegott. Jag som har slut på tomater nu… Det får blir nästa sommar i min nyärvda konserveringsapparat!

 3. Anna skriver:

  Åh vad jag gillar din blogg!! Så mycket bra tips! 🙂
  Hittade genom dig Seed Saver Exchange, där det fanns så härliga fröer att köpa! Men vad jag kan se fraktar dom inte till Sverige, eller har du lyckats köpa därifrån?

  • Monika Hulthe skriver:

   Tack, så kul att du gillar bloggen! Seed Savers Exchange skickar till Sverige, men inte alla sorters fröer är tillåtna att skicka. Kontakta deras trevliga kundtjänst om du vill veta mer. Beställ gärna deras katalog om du vill dregla över underbara grönsaksbilder… 🙂

 4. Lanthushållet skriver:

  Jag har fått min mormors gamla konserveringsapparat (så glad!) och ett gäng glasburkar, dock utan metallklämmor till locken och gummiringar. Har försökt läsa på lite om konservering för jag tycker det verkar spännande (och jag har liten frys…), men det jag har läst handlar bara om den ”gamla” varianten av glasburkar med glaslock och gummiring. Men du menar alltså att jag kan använda moderna burkar med skruvlock i en sån apparat? Ska man skruva åt locken helt innan de kokas? Kan luften pysa ut ur burkarna då?
  Var beställer du dina burkar och lock? Tycker de på bilden här ovan såg väldigt fina och praktiska ut med stor öppning!

  • Monika Hulthe skriver:

   Jag använder små glasburkar (som jag återanvänder) med nya skruvlock (som är oskadade och håller konserven skyddad) när jag konserverar mindre grejor som tomatpuré och små tomatdelikatesser. Då skruvar jag på locket löst när jag konserverar. Burkar köper jag från flaskorburkar.se
   Klämmor till konserveringsburkar brukar man kunna hitta på loppis eller i äldre bondmorors förråd 😉 Många är glada för att dela med sig eftersom traditionen hålls vid liv på det sättet. Nya gummiringar finns att köpa på flera ställen på nätet. Lycka till med din konserveringsapparat!

 5. Anna skriver:

  Tack för en fin blogg! Några tips på hur man får upp locket när det
  är dags att äta? Jag konserverar i gamla konservglas, men får alltid be maken när det är dags att öppna dem…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *