Tidig start i kallväxthuset

Under 5 månader växer och frodas tomater, paprika, vindruvor, physalis, gurka, chili och äggplanta i kallväxthuset. Vi skördar efterhand och avslutar när kylan kommer och sen står det tomt i 7 månader. Är inte det lite slöseri?

växthusetFör att råda bot på detta ska jag följa Anna-Maj Hermansson Wandts råd om att odla tidiga grönsaker i tomatväxthuset i boken Ekologisk odling & självhushåll – på kvinnligt vis (sidan 118 och framåt). Hennes tidsangivelser är anpassade för zon 1, men friskt vågat är hälften vunnet, så jag kör med samma datum i zon 2-3 som jag har. Våren är ju tidig i år! Eventuella bakslag kommer säkert men jag väljer att inte tänka på det nu. Två saker ska göras på en gång och planen ser ut så här:

Först och främst ska jag så direkt i kallväxthusets bäddar och det gör Anna-Maj kring den 20 februari, alltså idag!

direktsåddDen andra saken att göra är att samma dag så grödor i pluggbrätten för utplantering i växthuset om en månad, den 20 mars.

Är man som jag, en person som aldrig hinner bli riktigt klar med växthusen på hösten, får man fixa det innan man sår. Jag tog chansen för några dagar sen när solen sken och tvättade invändigt med milt såpvatten. Efteråt spolade jag med kallvatten.

Såbädden ska också förberedas genom att mylla ner lite gödsel, krattas och vattnas igenom ordentligt. Den är ganska torr på ytan så det kan gärna stå och ”dra” några dagar. Även det en förberedelse alltså.

Det enda knepiga med Anna-Majs metod är att man behöver göra en ungefärlig skiss över var tomaterna, paprikorna och det andra man ska odla i växthuset ska planteras ut senare i vår, eftersom de här grödorna ska sås och planteras mellan huvudgrödorna. Det blir med andra ord lite tankearbete med papper och penna medan jorden drar åt sig fukten. Eller så gör man ”slövarianten” och lägger en sten där varje huvudgröda ska planteras.

avståndDet som ska sås direkt gör man i rader mellan de tänkta huvudgrödorna. Jag gillar tanken på att få en extra skörd genom att använda kallväxthuset några månader tidigare än man brukar. Det är ju alldeles tomt, så plats finns det. Man skördar helt enkelt så länge det finns något att skörda och så länge det inte inkräktar på tomater och andra huvudgrödor. Jag har direktsått rucola, vintersallat, spenat, rädisa, daikon, majrova, sockerärta, morot, salladslök och satt några vitlöksklyftor och sättlök. Bara lite av varje – jag räknar detta som en bonusskörd!

Anna-Maj sår spenaten där paprikan ska planteras ut sedan. Hon gallrar spenaten till 20 x 20 cm mellan plantorna. Jag sparar på fröna och gallrar nästan aldrig, utan gör små gropar med rätt avstånd och sår några frön i varje. När paprikan ska planteras ut i maj rensar hon bara bort några spenatplantor så att den ryms och fortsätter skörda resten efterhand. Samma sak kan man göra med vintersallad.

Låga tidiga sockerärtor sås mellan de tänkta tomatplantorna, 8 frön är lagom mellan två tomatplantor. Tomatplantorna blir sedan stöd åt ärtorna, innan tomaterna får ta över helt.

Här är mitt ena växthus. Ena halvan är redan upptagen, den använder jag till att lagra rotfrukter i (filmen om det kan du se här). En skiss över de tidiga grönsakerna skulle kunna se ut så här:

tidig sådd i kallväxthusetVidare till förkultiveringen. I ett pluggbrätte sår jag asiatiska bladgrönsaker, några tidiga kålsorter som Kailaan (kinesisk broccoli), spetskål, grönkål och blomkål samt några sorters sallat och mangold. Inte heller när blir det många frön sådda. Jag sådde 2-3 frön i varje plugg och kommer att klippa bort alla utom en när de kommit upp. Hellre får plantorna stå glest och ha gott om plats så att tomater och annat inte behöver trängas om utrymmet när det är dags att plantera ut dem i maj. Pluggbrättet ställer jag inomhus och täcker med plast så att jorden hålls lagom fuktig.

försåddSolen kom fram en liten stund och det blev varmt och gott i växthuset på en gång! Det sista jag gör är att vattna i markbädden och täcka med ett lager fiberduk för att hålla jämn fuktighet. Blir det riktigt kallt åker det på några lager till.

Om en månad är det dags att plantera ut pluggplantorna. Anna-Maj sätter grönkålen Red Russian mellan sina tänkta physalisplantor. Red Russian växer snabbt och kräver mycket utrymme. Det passar därför bra att sätta dem i det stora utrymme som annars skulle stå outnyttjat ända tills physalisen fyller ut det. Jag har lämnat några utrymmen lediga mellan mina tänkta huvudgrödor så att det blir plats för plantorna som ska ner i jorden den 20 mars.

Det är lätt att pressa in alldeles för många plantor i växthuset. Så inte flera meter rädisor, så kanske hellre en halvmeter. Sätt inte tjugo mangoldfrön, det räcker kanske med tre. Gör det enkelt!

På 90-talet var Anna-Maj och jag grannar i Solbyn, en av landets äldsta ekobyar. Solbyn ligger i Dalby utanför Lund. Blir du nyfiken på Anna-Maj, hennes stora erfarenhet av odling och självhushållning och vad som menas med att odla på kvinnligt vis, kan du ladda ner och läsa boken gratis.

Fortsätt gärna följa min tidiga start i kallväxthuset!

Det här inlägget postades i Kallväxthuset 2014. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tidig start i kallväxthuset

 1. Ett Eko skriver:

  Anna-Majs bok är verkligen inspirerande! Vi har inte fått klart vårt växthus än tyvärr. Men nästa år så… Eller redan i höst/vinter förhoppningsvis – man kan ju satsa på sena grödor också. En varmbänk direkt i gödselstacken ska det bli i alla fall.

  • Monika Hulthe skriver:

   Ja, satsa på sena grödor. Ett år sådde jag broccoli i augusti och planterade in dem i växthuset efter tomaterna åkt ut. Just den vintern blev mild och det var ingen tjäle alls i växthuset, så jag kunde skörda broccoli från jul till maj 🙂 Det finns ju en massa andra sena grödor att så samtidigt. Det blir nog några inlägg i bloggen med det också. Tack för påminnelsen!

 2. Ewa skriver:

  Wow!
  Jag följer. Bor i zon 3, så jag väljer att lägga på 1 månad, känns ändå väldigt tidigt för att bara mig. Härligt! I mitten av mars kommer jag göra det du nu gjort! Kul!!! 🙂

 3. Kerstin skriver:

  Spännande! Det här var intressant. Jag ska absolut prova det fastän jag bor i Värmland i zon 3-4. Att testa med lite frö gör ju ingenting eftersom frön ändå brukar bli över, åtminstone för mig.

 4. Pingback: Tidig odling i odlingstunnel | Trädgårdstanten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *