Utvärdering av 2014 års odlingssäsong

Du som följde mina inlägg om den effektiva köksträdgården under 2014 märkte kanske att jag slutade skriva efter ett tag. Jag drabbades av ett rejält ryggskott som varade i flera månader och med en plantskola att sköta blev det en besvärlig vår och sommar med efterdyningar långt in på hösten. En rejäl tankeväckare blev det också, för det är ingen självklarhet att kroppen alltid fungerar som man vill. Det är nog fler av er bekant med. I bland är det ett kortvarigt tillstånd men det kan också vara långvarigt och eller permanent. Men utan odling vill man ju inte vara! Att odla effektivt och arbetsbesparande blir då ännu viktigare om man, som jag, är ute efter en skörd som varar hela året.

Året inleddes med två projekt, ett för friland (effektiv köksträdgård 2014) och ett för kallväxthus (kallväxthuset 2014). Båda syftade till att utvärdera hur mycket mat man kan odla i zon 2-3 om man följer Peter Norris och Anna-Maj Hermansson Wandts odlingsråd. Senare på året fortsatte projektet med vinterodling som jag ägnat mig åt lite tidigare. Utvärderingen av den kommer när vinterodlingen övergår i en tidig start i kallväxthuset igen, runt den 20 februari. Tanken är ju att odlingen i kallväxthuset ska kunna pågå hela året. Det ska alltid finnas något färskt att skörda. Länkar till alla inlägg finns längst ner.

I kallväxthuset direktsådde jag redan den 20 februari. Ytan var ca 6 kvm stor. Det kändes ju väldigt tidigt men det var sannerligen värt arbetet. Ett helt skafferi fullt av färska grönsaker redan i april/maj! Helt klart något jag ska göra i år igen men med några modifieringar. Själva planen är inte klar än men den kommer. Här är en del av skörden den 8 maj.

skörd 8 majI köksträdgården började jag förkultivera plantor redan i början av mars och direktsådde i början av april. Det blev en hel del skördat trots allt kroppsligt elände. Tillsammans med de tidiga odlingarna i kallväxthuset så hade vi ovanligt mycket färska grönsaker under våren. Morötter, stora fina vitlökar, färsk lök, salladslök, rädisor, sockerärtor, massor av spenat, sallad, blomkål, grönkål och vintersallad. Och sedan ovanligt tidig och god potatis. Den 1 april satte jag löken.

Bland de grödor som skulle såtts och planterats ut senare i bäddarna i köksträdgården blev det något rörigt. Jag fick begränsa arbetet så mycket som möjligt för att klara av allt arbete i plantskolan. När det var möjligt tryckte jag ner förkultiverade plantor där det fanns ett ledigt hål men för det mesta fick ogräset ta över. Jag brukar täcka mina land med organiskt material men inte heller det gick. Trots allt blev det mat till hela vintern. Jag fattar inte riktigt hur det gick till, men det växte väldigt bra mellan ogräsen! Ytterligare en lärdom? På hösten när ryggen började bli bättre blev det massor av skottkärror med ogräsmat till hönsen. Och det är ju också bra.

Den effektiva köksträdgården kräver mycket planeringsarbete (men det är ju redan gjort nu!) och det är viktigt att man håller tidplanen för att få den skörd man tänkt. Tyvärr kan jag inte utvärdera hur tidplanen fungerade i förhållande till min odlingszon eftersom jag inte fullföljde hela planen. Jag gör ett nytt försök i år, även där med några förändringar men mer om det i ett senare inlägg.

Vinterodlingen påbörjades redan i juli men hade kunnat sätta igång tidigare. Jag hade velat ha större plantor av grönkål och palmkål så att jag kunnat skörda mer. Man glömmer lätt att tillväxten inte är stor under vinterhalvåret. Det handlar mer om att skörda det man har. Nu har vi visserligen skördat en del även till kaniner, vaktlar och gäss men ändå… större plantor nästa vinter! Men det är för tidigt med utvärdering redan nu. Den 18 september såg kålen ut såhär men i år kommer den att var STÖRRE!

kålDet har varit ett tufft år, både för ryggen som inte orkat och för huvudet, som verkligen inte gillar att ligga back i planeringen! Men nu är det ett nytt år och många erfarenheter från det förra ska tas tillvara och bli en del av årets odlingar. Den 20 februari byter kallväxthuset från vintertid till vårtid och då är det dags att så igen. Tills dess planerar jag odlingarna och beställer de fröer som saknas. Och längtar!

Om du vill ha odlingsinspiration kan du grotta ner dej i förra årets odlingar här:

Effektiv köksträdgård 2014

 1. Massor av grönsaker på liten yta! (inspirerad av Peter Norris)
 2. Effektiv köksträdgård (3 mars)
 3. Effektiv köksträdgård (15 mars)
 4. Effektiv köksträdgård ( 1 april)
 5. Effektiv köksträdgård (15 april)

Kallväxthuset 2014

 1. Tidig start i växthuset (20 februari) (inspirerad av Anna-Maj Hermansson Wandt)
 2. Hur går det i kallväxthuset (8 mars)
 3. Utplantering i kallväxthuset (20 mars)
 4. Skördetid i kallväxthuset (9 maj)
 5. Säsongsbyta i kallväxthuset (12 juni)

Vinterodling 2014-2015

 1. Vinterodling i tunnel och växthus (13 augusti)
 2. Hur går det med vinterodlingen? (18 september)
 3. Vinterodlingen börjar planteras (26 september)
 4. Skördetid i vinterodlingen (5 december)
Det här inlägget postades i Effektiv köksträdgård 2014, Kallväxthuset 2014, Vinterodling. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Utvärdering av 2014 års odlingssäsong

 1. Lisa skriver:

  Ojoj nu blev jag inspirerad trots all snö därute idag 🙂 Vilken fin sammanställning du gjort ! Får nog så lite frö i morgon.
  Lisa/Lisas trädgård

 2. Det ska bli jätteroligt att följa! I år ska jag vara lite modigare och så tidigare på våren jag med. Det går ju alltid att så om menar jag 🙂

  • Monika Hulthe skriver:

   Det viktigaste om man sår tidigt är förstås att man kan ha plantorna ljust och i rätt temperatur för att de ska må bra och inte ränna i väg. Han man inte ljuset kan man lika gärna vänta med sådden. Rangliga plantor är inte kul 🙁

 3. håkan skriver:

  Fantastiskt inspirerande blogg 🙂 ska försöka följa den effektiva köksträdgården i år, nu får det bli vår!:)

  • Monika Hulthe skriver:

   Tack, kul att höra att du gillar bloggen! Solen skiner från en blå himmel och idag har jag faktiskt vårkänslor. Jag gick nämligen ut en sväng i växthuset och där var kring 20 grader varmt 🙂

 4. Hanna skriver:

  Hej!

  Jag försöker mig på att odla ”mycket på liten yta” i år. Tack för översättningen! Jag är nyfiken om du oxå håller på i år. Läste att du skulle försöka i år igen. Hur går det i så fall?

  Mvh Hanna

  • Monika Hulthe skriver:

   Kul att du provar idén med att odla mycket på liten yta! Själv hinner jag inte i år för jag fick lite oväntat arbete som satte käppar i hjulet för mina egna odlingar. Våren är en hektiskt tid för en plantskoleägare 🙂

 5. Pingback: och så kom frosten | Trädgårdsprojekt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *