Utvärdering av hållbara tomater

Egna färska tomater mitt i vintern? Självklart! Hållbara tomater kräver ingen transport från fjärran land som tär på vårt redan hårt belastade jordklot. Hållbara tomater hänger på en armlängds plockavstånd, där i ditt eget kök!

hållbara tomaterDet är mitten av januari och dags för en utvärdering av den hållbara delen av 2014 års tomatodling. Först lite hårda fakta:

 • Fröna såddes den 17 april.
 • Plantorna odlades i kallväxthus utan tillskottsvärme.
 • Alla är högväxande, tjuvades och fick bara ett huvudskott.
 • Klasarna skördades omogna (några få hade börjat visa färg) den 22 september.
 • Hela klasen klipptes försiktigt av och hängdes upp på krokar eller käpp utom för Vintertomaten som plockades av klasen och lagrades i plastlåda, typ champinjonlåda. Detta beror på att vintertomaten är en väldigt hård tomat som klarar av att ligga ner länge utan att få tryckskador.
 • Alla är lagrade ljust, i rumstemperatur, alltså i nästan fyra månader när det här skrivs.

Jag odlade fem sorters hållbara tomater  och har gjort en liten jämförande test, inte alls vetenskaplig på något sätt, utan högst personlig. Smak är ju något som är indivuduellt men förutom det beror smaken på tomater på många faktorer som gödning, bevattning, ljus och sol, när skörden sker och hur och hur länge de lagras. En hållbar tomat är tänkt att lagras för att ätas under vintern och har inte samma sommarsöta solskenssmak som en körsbärstomat som plockas i augusti.

Här har vi 2014 års sorter:

TdPJohnnaTomàquet de Penjar från gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia är en röd, normalstor, rund tomat som väger kring 40-60 gram. Klasen är normalstor och tomaten saftig och syrlig med lite sötma. Tjockskalig. Mognar och mjuknar först av dessa fem sorter.

TdPPetit del RamalletTomàquet de Penjar Petit del Ramallet är en liten, orangeröd, rund tomat med liten spets. Vikten är 20-25 gram. Den har stora grenade klasar. Saftig med låg syra och sötma.

TdP_MallorquiTomàquet de Penjar Mallorqui är en liten, röd, rund tomat med liten spets, ca 30 gram. Lik Petit del Ramallet men något större. Saftig med låg syra och sötma. Stora grenade klasar.

TdP_Can BogunyaTomàquet de Penjar Can Bogunyà är en lite större, röd tomat med vackra plommonformade frukter med en spets. Väger 60-80 gram. Hög syra och låg sötma men mycket saftig. Behåller fastheten länge. Yvig i odlingssättet och tar lite större plats med sina riktigt långa, hängande klasar på upp till en meter.

vintertomat AVintertomat, även kallad Peter den Hållbare, är en gul tomat med lite lätt oregelbunden form. Vackra frukter på 80-140 gram. Mild smak, saftig, låg syra och ingen sötma. Den mest hållbara av alla jag odlat. Som du ser på bilden har bara några frukter skiftat färg till gult och är mogna. Den här tomaten kan lätt ligga i sex månader och är fortfarade fast och fin.

Sammanfattning
Tomaterna såddes sent, eftersom tanken var att de inte skulle hinna mogna på klasen utan bara precis börja skifta färg. Vintertomaten är senare och mognar aldrig på klasen vad jag har märkt. Det kanske var i senaste laget. I år kommer jag att så två veckor tidigare, i början av april.

Konsistensen är inte som en köpt tomat på vintern utan lite mjukare förutom Vintertomaten som aldrig riktigt mjuknar.

Smaken skiftar bland sorterna och det mest utmärkande är avsaknaden av sötma. Jag gissar att den har med solen och färskheten att göra. Men vilken köpt tomat smakar sött på vintern?

Vissa av sorterna tar lite extra plats i växthuset. Det gäller de med yviga, stora klasar, som kan behöva extra utrymme på bredden.

Att lagra tomaterna tar också plats men vi som är vana vid ett vinterförråd av grönsaker inomhus, som vintersquash till exempel, tycker nog bara att det är ett tillfredsställande och vackert inslag i inredningen. Man känner sig rik!

Miljönyttan är också en aspekt. All mat som transporteras hit från andra länder, som jag i stället kan odla själv, gör Moder Jord glad – det är jag övertygad om.

Till våren kommer dessa fem hållbara tomater att finnas i Ekoplantans ordinarie sortiment av tomatplantor som du finner i plantskolan.

Det här inlägget postades i Odlingsvärda grödor, Sortiment, Ta tillvara skörden, Tomater. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Utvärdering av hållbara tomater

 1. Kerstin Olofsson skriver:

  Så spännande! Det är helt uppenbart att det måste bli en sväng förbi Torsås i vår! Odlat, i mycket liten skala, Kennets piennolotomat, (som ju är så god att det inte blir några kvar och som liksom torkar ihop och blir skrynklig) och en spansk häng som Johnna bidragit med frö till. Vet inte vilken det är – om någon – av tomaterna ovan. Den är orange, normalstor men utan ”näbb”. Inte särskilt god – men vacker som delad. Och verkar helt opåverkad av tiden. (Folket på eko-sidorna skulle säkert tro att den är besprutad, vaxad eller manipulerad på något otillbörligt sätt…? )
  Man vill ju ha ”egna” tomater året runt – hur nu det ska gå till i den lilla odlingen som vi bedriver. Men försöka duger!
  Tack för all lärdom och inspiration du sprider!

  • Monika Hulthe skriver:

   Tack själv för att du läser och kommenterar! Utan aktiva läsare blir det inte mycket skrivet 🙂 En piennolotomat har jag också odlat, den är fin och hållbar. Det krävs en del plats om man ska odla tomater för en hel årsförbrukning, särskilt om man räknar in tomatpuré, inlagda tomater, konserverade tomater… men det är värt det, tycker jag. Tomater är basmat i vårt hem. Välkommen hit i vår!

   • Kerstin Olofsson skriver:

    Tack! Ja det kan kanske bli av – och förhoppningsvis behöver vi inte vända i början av vår utflyktsfärd som i våras (magsjuka!). Vi skulle besöka goda vänner i Skåne och längs vägen stanna till i Gunillaberg, Ängavallen, Katrinetorp, Wanås och en tur ut på Öland. Vi kom till Jönköping. Nya tag!

   • BL Morell skriver:

    Jag bilar ner fr Sthlm den 18 mars. Har du öppet då? Jag är intresserad av några frön från en annan vintertomat än Piennolo Vesuvius. Jag är kvar i Torsås till den 21. Måste hinna med och hälsa på mina vänner och f.d. grannar.

 2. Kerstin Olofsson skriver:

  Mittåt – den oranga tomaten ovan är en italienare – Ponderosa. Hängtomaten från Johnna strök med i det stora tomateländet – där de flesta plantorna tvärdog vid omplanteringen. Suck. I år blir det ingen gammal reajord och den ska vara varm!

  • Monika Hulthe skriver:

   Hängtomaten från Johnna är nog Tomàquet de Penjar från gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia, som jag skriver om. Jag har fått den från henne från början. Varm och fluffig jord är A och O när man planterar om. Jag brukar alltid slänga jordsäcken i marken några gånger tills den fluffat till sig. Sen öppnar jag säcken och häller ut all jord och jobbar lite med den med händerna så att det kommer in syre och värme i den. Den kan gärna ligga några timmar. Sen är det dags att plantera!

 3. Viktor skriver:

  Vilken intressant jämförelse! Hur stor var skörden mellan de olika sorterna? Och vilket tyckte du bäst om?

  • Monika Hulthe skriver:

   Skörden blev bra på alla sorter. Vad smaken beträffar så är den så individuell. Jag gillar allihop men använder dem på olika sätt. Några passar bra att grilla i ugnen, några är goda på mackan eller i sallad… I år ska jag ha en av varje i mitt eget växthus, så bra gillar jag dem alla!

 4. Lasse Ullvik skriver:

  Mycket intressant att höra om alla dessa olika lagringsbara tomater. Själv odlar jag bara den som Kerstin nämner från Kenneth. Har förresten i veckan försett honom med frön till ”hans” tomat för han hade inga. Passade också på att namnge den eftersom ingen tycks veta vilken av Piennolotomaterna det är. Den heter numera ‘Piennolo del Kenneth Nilsson’. Vi har den som köksgardin varje jul och fortfarande hänger ett antal klasar kvar. Vore kul att kunna odla även de andra du nämner i vår privata lilla köksträdgård här på Ingarö.

 5. Inger Cesar skriver:

  Intressant med lagringskapaciteten tomater.
  Hoppas kunna testa i sommar. Tack för info!

 6. Fredrik skriver:

  Hej,

  intressant läsning, kan du rekommendera någon hållbar tomat för frilandsodling?

  • Monika Hulthe skriver:

   Den enda jag provat på frilandsodling är Vintertomaten och den fungerar bra. Den ska ju inte mogna innan man skördar den. Men jag tycker du ska prova de andra också. Som med all frilandsodling av tomater är det viktigt att skydda dem mot regn och blåst, både för att ha koll på bevattningen så att det inte blir för mycket eller ojämnt bevattnat och för att skydda mot potatisbladmögel som sprids med vinden. Jag kan tänka mig att det är svårare ju större klasar de har, just med tanke på vinden. Vintertomaten är därför enkel att odla på friland för den har små och kompakta klasar.

 7. Åh vilket bra test!
  Jag har ju verkligen njutit av att använda dina goda ”ta hand om skörden tips” och hittade faktiskt en ”gammal” burk med körsbärstomater i olja med vitlök och kryddor i skafferiet som smakade alldeles ypperligt! Från förrförra årets skörd!!!

  Jag kommer en vända och köper någon planta av dessa spännande sorter lite längre fram i vår. Hoppas du skriver när det är dags!
  Tack 🙂

  • Monika Hulthe skriver:

   Vilken lyx att hitta en bortglömd burk körsbärstomater i olja med vitlök och kryddor, den är ju bara sååå god! Du är varmt välkommen i vår. Så fort öppettiderna är klara ska jag uppdatera hemsida och Facebook.

 8. Titti skriver:

  Då jag har ett uterum som värms med hjälp av husets överblivna bergvärma, så har mina tomatplantor kunnat stå ända till nu nästan. I Sthlmtrakten, zon 3-4. Jag lät dom mogna där ute. Hade en italiensk Piennole och Principe Borghese, men visste inte att dom plockades halvmogna för förvaring till vintern. Gjorde torkade tomater av dom istället. Blev bra.
  Dom sorter som jag kunde plocka längst tid på hösten var Indigo Rose, Polsk Melanaise, ‘Heeb’ , ‘Fries’ och Rysk Citrontomat.
  Odlade Peter den hållbare på samma sätt, lät den vara kvar så länge som möjligt. Några blev gula innan jag plockade in dom. Minns att Giovanni ville att man skulle försöka ta dom som blev mest orange till utsäde. Och förädla åt det hållet.

  • Monika Hulthe skriver:

   Härligt att kunna skörda tomater i uterummet så länge, det är verkligen guld värt. Jag vet inte om de hållbara tomaterna egentligen ska plockas halvmogna. Jag kan tänka mig att man i Katalonien skördar dem mogna och först hänger dem utomhus i solen, men vi har ju inte det klimatet här. Vidare tänkte jag att mina andra tomater brukar hålla till december och därefter får de hållbara tomaterna ta över under januari-juni. Jag var osäker på om de skulle hålla lika länge om de skördades mogna. Det blir nog fler experiment i år…
   Kul att du berättar vilka av dina sorter du kunde plocka längst, jag har inte odlat någon av dem. Spännande!

   • Titti skriver:

    Polsk Melanaise som jag fick av Tore Holmlund, hade kvar sin söta smak långt in i december. Och även sin fasthet, fast stjälkarna börjat torka in. Så i princip hänger dom ju som avskurna där i uterummet. Sen betedde sig faktist även Dattelwein på samma sätt. Fast dom var som mjuka, saftiga druvor. Har samlat lite av mina bilder på TittisTuffaTomater på fb.

 9. Maria skriver:

  Hej! Testade detta med att hänga in omogna tomater under hösten. Detta är verkligen ett bra sätt att ta tillvara och njuta länge.
  Ha det bra, hälsningar Maria

 10. Kerstin Bergström skriver:

  Hej
  Läste din utvärdering av hållbara tomater, mycket intressant.
  Hitintills har vi bara odla italienska sorter, men vi tycker det skulle vara intressant att odla även de spanska. För närvarande odlar vi 45 olika sorters tomater.
  Undrar om vi kan köpa frö av nedanstående spanska
  Tomàquet de Penjar från gården Mas Galceran i San Miguel de Fluvia
  Tomàquet de Penjar Petit del Ramallet
  Tomàquet de Penjar Mallorqui
  Tomàquet de Penjar Can Bogunyà
  Tyvärr kommer det nog att dröja att besöka Ekoplantan, vi bor i Flens kommun så det är en bit att resa. Men har vi vägarna förbi skulle vi gärna vilja besöka er.
  Hälsningar
  Kerstin o Bo Bergström

 11. Hej
  Intressant läsning om tomater! Undrar hur du skördar och lagrar vintertomaten Peter den hållbare?

  Tack för goda tips!
  Hej från Maria

  • Monika Hulthe skriver:

   Visst är det intressant med egna tomater hela vinterhalvåret. Mina vintertomater, eller Peter den hållbare som de också heter, skördar jag så sent som möjligt men innan det blir minusgrader i växthuset. Det brukar bli i början av oktober. Några har börjat skifta färg mot gult, men de flesta är helt gröna. Jag lägger en och en i ett lager i lådor som jag staplar på varandra på golvet. I mitt hus innebär det att de står ganska svalt, kanske kring 15 grader. Jag använder dem först när de blivit gula. I år har de första precis börjat bli mogna nog för att användas nu i början av januari. Men de kan gärna ligga lite till, jag har gott om andra sorters hållbara tomater som ska ätas upp först. Vintertomaten är den som håller absolut längst av de sorter jag provat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *