Varmbänkar i tunneln

För en månad sen sådde jag i årets första varmbänk utomhus. Jag planterade också ut sallat Little Gem som såddes i höstas och övervintrat i tunneln. I dag kan jag skörda första sallatshuvudet!

little gem i varmbänkSom vanligt behövde flera saker göras här hemma på gården. Kaninhusen behövde städas, liksom gåshuset. Gässen ska snart lägga sig och ruva och då ska det vara rent och fint. Kisshinken på utedasset behövde tömmas. Hmm… varmbänk! Sagt och gjort. Det blev två. En trippelhög pallkrage och en som är dubbelt så stor, som jag byggde förra året som varmbänk.

varmbänkarMassor av jord behövde tömmas ut ur lådorna men det passade perfekt för utanför mitt glasväxthus, där det tidigare växt allehanda rotogräs (en riktig surdeg som jag bara inte orkat ta tag i), la jag i höstas massor av gamla kartonger och fyllde på med getternas ströbädd. Nu blev det dessutom fyllt med jord. Ett stort, nytt land!

Varmbänkarna är tänkta att ge jämnare värme i tunneln under våren och dessutom tänker jag använda dem som ”värmemattor” när jag ska sätta ut runt 500 krukade tomatplantor om några veckor. Det är ju för kallt på nätterna men med undervärme till rötterna och ett lock över på natten tror jag att det blir toppenbra.

I tunneln har jag lite övervintrad kål. Broccolin skjuter härliga sidoskott nu. broccoli2Och här ser det ut att bli ett präktigt toppskott!

broccoliPalmkålen skjuter sidoskott som kommer med blomknoppar. Mums!

svartkålEn rödbeta har övervintrat. Fina blad till kvällen sallat.

rödbetaLivet som åretruntodlare är rätt najs så här års!

 

Det här inlägget postades i Bågväxthuset, Jord & kompost, Kål, Tunnelväxthus, Varmbänk, Vinterodling. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Varmbänkar i tunneln

 1. Ser underbart ut 🙂

 2. Ingela skriver:

  Hej Monika!
  Fick länk av Sara Bäckmo till din blogg!
  Undrar om du kan hjälpa mig med varför min varmbänk i flera år ej stigit mer än 10 grader!
  Funderar på om set beror på att hästgödslet hämtades uta och blandades med hö i drivbänken. Är det för lågt med två pallkragar?
  Sara gav mig tips när årets varmbänkar ej ville stiga att lufta och stampa till dem, men det hjälpte inte!
  Vill oxå säga att jag blev inspirerad av dina övervintrade kål o salladsplantor!

  • Monika Hulthe skriver:

   Det här med varmbänkar är ganska nytt för mej. Jag provar mej fram och lyckas för det mesta få upp temperaturen till drygt 60 grader. Jag använder massor av halm blandat med färsk gödsel från gås, höns, kanin och vaktel. Vattnar med mycket vatten + urin (för bra igångsättning) och trampar ihop dem riktigt ordentligt. Om du vill läsa om varmbänkar så rekommenderar jag Anette Boängs blogg, hon har stor erfarenhet. Ge inte upp och lycka till med nästa försök!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *