Vi äter kål!

Åttisju plantor kål. Vi har ätit sju. Återstår åttio. Vilken tillgång! Men dessa åttiosju plantor står i den ena kålgården, den med fem kvarter jag skrivit om tidigare. Det är fler kålland på gång men det skriver jag om senare.

Kring den 15 juni åt vi första broccolohuvudet av sorten Veronica F1. Det är ganska precis 98 dagar efter sådd och tillräckligt snabbt för att inte få ett endaste angrepp! Ett huvud väger ungefär ett halvt kilo. Vi avnjöt det lätt kokt med smör, som tillbehör till middagen.

Ett par dagar senare åt vi ytterligare ett på samma sätt. Nästa blev broccolomos med getost. Vi kokade huvudet lätt och mosade ihop det med en hemmagjord färskost av getmjölk och lite salt. Det behövdes inget annat. Säkert går det lika bra med en bit feta. Det passade fint till en bit varmrökt lax. Det fjärde huvudet blev en lunchsoppa med broccolo, crème fraisch och torkad kajplök, det femte wookade vi i buketter med nyskördade morötter, färsk lök, vitlök, curry och sumak. Till det hade vi couscous. Det sjätte har förväxt lite och blev mjölksyrat i buketter med morötter, det första blomkålshuvudet, lök, chili och kummin. Vi ska ju ha nån kål att äta i vinter också!

syrad kål med morötterKålmalen har varit minst sagt ivrig i år. De har svärmat som ljusgrå moln så fort man rört vid plantorna. Jag använder inte nät eller fiberduk eftersom jag vill se mina plantor, så jag har sprutat med turex en gång och borde ha gjort det ytterligare en gång men det har inte funnits tid till det. Mördarsniglarna har också gjort sitt, tillsammans med åkersnigel och andra små snigelrackare. Särskilt attackerad har spetskålen Express blivit.

spetskål expressAndra plantor ser fantastiska ut, som vitkålen Julikongen som verkligen gör skäl för sitt namn. Den har knutit ihop sig i ett riktigt kompakt huvud som växer så det knakar och inte en endaste liten insekt har tagit någon tugga på plantan.

vitkål julikongenAtt olika sorters savoykål kan se så olika ut blev en nyhet för mig. Här är Vertus 2. Mörkt grön, stora bubblor i bladen och nästan inga angrepp alls.

savoykål vertus 2Ulmer från Nordisk Genbank är mycket mer spröd, ljusgrön och småbubblig. Men även insekterna gillar bladen även om själva huvudet fortfarande är oskadat.

savoykål ulmerKål är vackert! Min tanke med detta experiment är att lära mig mer om kål och om vilken tillgång det kan vara i köket. En av de stora lärdomarna är hur mycket blast det blir till alla våra djur. Alla skadade blad äts gladeligen upp av kaniner, vaktlar, höns, gäss och en och annan get. De bryr sig inte alls om snigelslem eller larver!

Det ser ut som om både kålmal och sniglar föredrar gröna kålblad och särskilt de spröda bladen hos blomkål, spetskål, svartkål och vissa av vitkålssorterna. De med tjockare och mer vaxartade blad är väldigt fina och en del helt oskadade, som vitkålen Julikongen. Båda sorterna rödkål är hur fina som helst liksom den violetta spetskålen Vysocke. Rödkålen Rodynda är i perfekt skick!

För fem veckor sen såg det ut såhär. Då tyckte jag att jag planterat glest och fint… Kika lite extra på kvarter 1 längst bort.

kålgårdenI dag ser det ut så här. Lite småtuggat här och där men ändå i gott skick.

kvarter 1En annan lärdom är att ha en plan för de hål som blir när man skördat. Vad planterar jag där? För nån vecka sen kom jag på att det nog är en bra idé att förkultivera något lämpligt, så det gjorde jag. Bönor och blommor är på gång i pluggbrätten.

Nästa kålgård är påbörjad och det är min enormt stora varmbänk som redan gett två skördar. En med sallat, rädisor, sallatslök och morötter och sedan en med sallat. Nu sätter jag ner kålplantor för vinterskörd och en tredje omgång sallat. Hittills fyra sorters kål (men det är fler på gång):

  • Broccoli Red Arrow
  • Bukettkål Petit Posy
  • Grönkål Toftö från Nordisk Genbank
  • Violett grönkål Curly Scarlet

varmbänkenAlla mina plantor av sex broccolisorter blev fullständigt uppätna av larver innan de planterades i det tredje kållandet som skulle gett en tidig skörd av broccoli. Nu blir det omtänk och ett annat land där jag just nu har vitlök i en sandlåda med gräsklipp. Vitlöken ska skördas snart så en nysådd av broccoli är gjord.

I dag har jag ett fantastiskt vackert huvud av den högväxta broccolo Romanesco Natalino som väntar. Lycka!

broccolo romanesco natalinoTidigare inlägg om Kålexperiment 2016
Hur går det för kålen – 28 maj
Experiment med kål – 25 mars

 

Det här inlägget postades i Kål, Kålexperiment 2016, Recept, Ta tillvara skörden. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi äter kål!

  1. Susy skriver:

    Mysigt! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *