Vi bygger bågväxthus

Meningen var att det nya växthuset skulle vara uppsatt och klart tills årets plantförsäljning började. Några saker kom dock emellan. Snön till exempel. Den kom i sån mängd att det begagnade bågväxthuset jag skulle köpa kollapsade.

Oj, som det kan bli!

Före total make over

Okej, tänkte jag, det går väl att fixa. Jag kontaktade Dan som arbetar med stålkonstruktioner av olika slag och han tog sig en titt på växthuset och sa ja, det här löser vi.

Bågväxthuset är ett engelskt tunnelväxthus från First Tunnels, och ser mycket gediget och stadigt ut. Storleken är 14 x 21 fot, dvs 4,27 x 6,39 cm.

Nu var det bara att vänta på att snön skulle töa bort, och det tog sin tid. Sen körde jag iväg med verktygsväskan och monterade ner bågkonstruktionen. En annan vän vid namn David, lånade ut sig, bilen och släpet och körde hem alla delar till mig. Därefter kom Dan och tittade igen och tog med sig de delar som säckat ihop. Bara ett par veckor senare var han tillbaka med uppriktade delar med rätt böj. Några delar hade även skarvats och svetsats.

En minigrävare sattes i arbete och snart var grässvålen borta och ett dike grävt. När vi byggde glasväxthuset insåg jag till fullo att vårt bynamn Stenbäck har en mycket bokstavlig innebörd. Det var stora stenar överallt, just där vi grävde. Samma sak gällde förstås här, där bågväxthuset skulle stå. Sten, sten och ännu mera sten!

Häromdagen fick vi ner alla åtta grundstolpar på stenfritt område efter att ha flyttat runt dem åtskilliga gånger. Denna rundflytt gör att växthuset hamnar lite vid sidan om det grävda diket, så det blir en del handgrävning också. Plastfolien som täcker växthuset ska nämligen grävas ner i ett dike som är 40 cm djupt och 30 cm brett.

I dag fick vi upp de fyra bågarna och det längsgående röret i taket och det gick äntligen att gå runt och titta på det från olika håll. Det ser ut precis som min inre bild som jag burit med mig i flera månader!

Det är en hel del arbete kvar. Att skruva ihop de sista delarna kommer att gå fort. Det som nog tar tid är handgrävningen. Och den måste göras innan plasten dras på. Sen blir det dags för inomhusarbetet. Gräva land, gödsla och plantera. Men en sak i taget, och snart är middagen klar. Fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Bygga bågväxthus. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi bygger bågväxthus

 1. Monica skriver:

  Hej!
  Jag undrar om ni beställde bågkonstruktionen från England eller var det bara plasten som kom därifrån. Vad kostar ett sådant bågväxthus och vad kostade frakten?

  Monica

  • Monika skriver:

   Hej Monica!
   Bågkonstruktionen fick jag alldeles gratis mot att jag monterade ner den själv. Men det är köpt från First Tunnels i England en gång i tiden och de skickar växthus till Sverige. Alla priser finns på deras hemsida och man väljer själv hur många bågar man vill ha, alltså hur stort växthuset ska bli. Jag hade tänkt köpa plasten därifrån, men det visade sig bli så dyrt med frakten att jag beställde den från Olssons Frö i stället.
   Jag är väldigt nöjd med bågväxthuset!
   Monika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *